Danmarkshistorie: Syddjurs fejrer Genforeningen med et års forsinkelse i ti byer

En af de store begivenheder i danmarkshistorien fejres tirsdag i ti byer i Syddjurs med sønderjysk kaffebord, en sønderjysk tradition, hvor der kommer kager på bordet – masser af kager - danske sange og taler.

Artiklens øverste billede
Stenkonservator Mette Westergaard Nielsen har stået for at restaurere genforeningsstenene i Syddjurs. Et arbejde hun begyndte på i 2018. 

Det danske nederlag til preusserne i 1864 er et af de smertelige punkter i danmarkshistorien, og krigen og ikke mindst nederlaget er en del af vores nationale fortælling og selvforståelse.

Euforien var derfor stor ved Genforeningen i 1920. 56 år efter det forsmædelige nederlag kom Sønderjylland hjem til Danmark. Og som det bedste havde sønderjyderne selv valgt, om de skulle høre til Danmark eller Tyskland. Folkenes selvbestemmelsesret og magt lå i tidsånden, og sønderjyderne kunne fejre, at de igen fik dansk konge, og at de nu var en del af en dansk nationalstat. Så måtte de leve med, at hertugdømmet Slesvig blev delt over på midten, og at den nye grænse skabte mindretal på begge sider.

De mange Genforeningssten landet over er et tydelig udtryk, hvor stor fylde Genforeningen havde tilbage i 1920.

Alene i Syddjurs er der 18 genforeningssten opstillet på det centrale steder i de 18 store og mindre byer.

Corona udsatte fejring

I Syddjurs Kommune havde man planlagt den helt store fejring i 100-året, men det satte pandemien en effektiv stopper for.

Men bedre sendt end aldrig. En historisk begivenhed med denne tyngde kan sagtens tåles at blive markeret et år senere.

Derfor fejrer man på fineste vis Genforeningen tirsdag 15. juni 2021 ved en række af de genforeningssten, som Syddjurs Kommune restaurerede i 2018.

Jubilæumsfesterne arrangeres af forsamlingshuse og borgerforeninger med støtte fra Kulturministeriets og Folketingets Pulje til markering af genforeningen og fra Kulturring Østjylland.

I alt 10 landsbyer deltager i jubilæumsfestlighederne med fædrelandssange, taler og sønderjysk kaffebord:

  • Ebdrup
  • Ebeltoft
  • Fuglslev
  • Koed
  • Nimtofte
  • Pederstrup
  • Ryomgård
  • Skader
  • Stabrand

Programmerne for de enkelte genforeningsfester kan man se her ved, at klikke på dette link:

www.syddjurs.dk/borger/kultur-og-fritid/genforeningen-2021/genforeningsfester.

Smukt skrift

Stenkonservator Mette Westergaard Nielsen har stået for at restaurere genforeningsstenene i Syddjurs. Et arbejde hun begyndte på i 2018.

Udvalget for plan, udvikling og kultur bevilligede i 2017 pengene til det omfattende arbejde.

Mette Westergaard Nielsen har efterfølgende udarbejdet en meget læseværdig rapport om sit arbejde med genforeningsstenene, »Genforeningsmindesmærkerne i Syddjurs Kommune«.

Rapporten på 28 sider findes i pdf-format og kan Googles frem og hentes ned på skrivebordet.

Genforeningsfesterne 15. juni 2021 bliver en lejlighed til at se nærmere på de restaurerede genforeningssten og måske genoptage de oprindelige fester og fejringer af det tabte land syd for grænsen og den sameksistens, som det dansk-tyske mindretal på forbilledlig vis har demonstreret i alle årene.

Læs også

Del artiklen