Om Willemoes, Niels Juel og søkøbstaden

Til efterår er der i Syddjurs Folkeuniversitet i samarbejde med Fregatten Jylland tre foredrag om søfart og maritime forhold.

Artiklens øverste billede
Det historiske vinge-... eller nærmere havsus kan mærkes til tre foredrag i efteråret. Billede: Slaget på Rheden af Christian Mølsted.

Foredragsrækken bliver sat i søen torsdag 9. september med et foredrag om Peter Willemoes. Mens Napoleonskrigene rasede i Europa, opnåede Willemoes stor berømmelse i Slaget på Reden 2. april 1801. Han fik som 17-årig løjtnant kommandoen over et flådebatteri og kæmpede indædt mod den berømte engelske admiral Nelson. Foredraget følger Willemoes’ liv fra opvæksten i Assens til hans død ved Sjællands Odde som 24-årig.

Foredragsholder, historielærer Kaare Kristensen, vil desuden komme ind på baggrunden for stridighederne med England under Napoleonskrigene. Disse stridigheder medførte blandt andet, at der blev etableret forsvarsskanser i Ebeltoft.

Andet foredrag har overskriften ”Hverken ubesindig eller frygtsom”, som var den danske admiral Niels Juels motto. Marinehistoriker Søren Nørby har skrevet en bog med samme titel, og han vil med udgangspunkt i denne fortælle elleve dramatiske beretninger fra Flådens virke. Beretningerne strækker sig fra kampen mod algeriske korsarer i 1700-tallet over krigene i 1848-51 og 1864 til 2. verdenskrig og vor tids indsats mod pirater ved Afrikas Horn.

Ebeltoft som søkøbstad er i fokus i det tredje foredrag. Siden i hvert fald slutningen af 1200-tallet har der ligget huse på det sted, vi nu kender som Ebeltoft. Museumsinspektør i Ebeltoft, Lea Glerup Møller, fortæller om, hvorledes byens opståen var betinget af nærheden til vigen og den gode naturhavn, der fandtes her. Søfarten var livsnerven for den lille købstad, hvor transport over land var langsommelig og besværlig.

Læs mere om tid, sted og tilmelding på www.syddjurs-folkeuniversitet.dk/alle-arrangementer.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Læs også

Del artiklen