Tyskere flygtede fra krig og fandt fred på Djursland

Tankevækkende foredrag 30. september på Maltfabrikken.

Artiklens øverste billede

I begyndelsen af 1945 flygtede godt 14 millioner tyskere fra det østlige Tyskland, der i dag er Polen. En umenneskelig rejse, hvor død, angst og elendighed var uundgåelige følgesvende. Over 200.000 flygtninge kom til i Danmark, hvor de endte i flygtningelejre over hele landet – også på Djursland.

»I dag ved mange mennesker måske, at der efter krigen var en stor flygtningelejr ved Oksbøl, som husede tyske flygtninge. Men der er stadig mange huller i vores viden om, hvordan det gik de 200.000 flygtninge, der var fordelt i lejre rundt omkring i resten af landet,« fortæller arkivar og historiker Martin Mauritzen fra Ebeltoft Byhistoriske Arkiv i en pressemeddelelse.

Torsdag 30. september 2021 kl. 19 - 20.30 på Kulturloft, Maltfabrikken, fortæller han sammen med forfatter Katrine Quorning, der har skrevet den historiske roman ’Den der flygter’ om to tyske kvinders flugt fra deres hjemland. Det er en barsk oplevelse af krig set gennem de civiles øjne.

Stadig flygtninge

Fire af disse flygtningelejre lå placeret rundt om på Djursland, hvor flygtningene levede under yderst ydmyge forhold, men dog i fred og med tag over hovedet og daglige måltider.

»Historien om de tyske flygtninge er en vigtig og spændende fortælling selv her 75 år efter 2. verdenskrigs afslutning, fordi der som bekendt stadig findes flygtninge, der kommer til Danmark for at finde ro og fred for en tid,« siger Martin Mauritzen.

gs

Læs også

Del artiklen