Fra Canterbury Cathedral til Ebeltoft

The Pilgrims' Boat får permanent plads på Glasmuseet Ebeltoft.

Artiklens øverste billede

Værket ’The Pilgrims’ Boat’ blev vist første gang i Canterbury Cathedral i 2018-2019. Her var den placeret ved Thomas Becketts grav, hvor den med sin last af farvestrålende glasamforaer mindede om kavalkaden af gejstlige, som strømmede til ærkebiskoppens helgengrav efter hans martyrium i 1170. I 2020-21 blev den vist i Ebeltoft Kirke i forbindelse med Glasmuseet Ebeltofts soloudstilling ’Walking in the Void’ med kunstnerne Philip Baldwin & Monica Guggisberg. Nu har ’The Pilgrims’ Boat’ fundet sin endelige destination på Glasmuseet Ebeltoft, som netop har erhvervet værket med støtte fra Augustinus Fonden. Det fortæller museet i en pressemeddelelse.

Tre meter lang

’The Pilgrims’ Boat’ er et hovedværk og kulminationen på Philip Baldwin og Monica Guggisbergs søgen efter at udnytte traditionelle glasteknikker til at skabe skulpturelle værker. Båden er tre meter lang og med sin farverige last af forskellige menneskelige skikkelser i blæst glas med forskellige slibninger og mønstre, bringer den historier om pilgrimme, opdagelsesrejsende og flygtninge med sig gennem tid og rum.

Værket blev oprindeligt installeret ved Thomas Becketts grav i Canterbury Cathedral i 2018 som del af udstillingen ’Under An Equal Sky’, der markerede 100 året for 1. verdenskrigs afslutning. I 2020 blev den installeret i Ebeltofts mere end 800 år gamle kirke i forbindelse med Baldwin & Guggisbergs udstilling ’Walking in the Void’ på Glasmuseet.

Kunstnerne

Med en bemærkelsesværdig sans for skønhed har Philip Baldwin (f. 1947 i New York, USA) & Monica Guggisberg (f. 1955 i Bern, Schweiz) gennem 40 år udforsket glassets æstetiske muligheder og sammen skabt markante værker i verdensklasse. Gennem årene har de vedholdende og med lige dele passion og disciplin ikke blot udforsket glassets og håndværkets muligheder. De har også formået at udfordre sig selv hele vejen og til stadighed udvikle sig i nye retninger. Baldwin & Guggisberg tilhører glaskunstens absolutte elite, og deres værker har været vist verden over. De er især anerkendt for deres nyskabende arbejde med kombinationen af klassiske italienske slibeteknikker og den svenske overfangsteknik, der involverer dybe slibninger gennem glassets farvede lag og herved skaber raffinerede mønstre og variationer.

Om værket fortæller kunstnerne selv:

»’The Pilgrims’ Boat’ repræsenterer menneskets rejser i hele verden. Mange af disse rejser er åndelige rejser, og ’The Pilgrims’ Boat’ begyndte sin rejse i Canterbury Cathedral som et symbol for de pilgrimme, som kom for at ære Thomas Beckett, ærkebiskoppen, som blev myrdet i katedralen i det 12. århundrede. Herfra kom båden til kirken i Ebeltoft som del af vores udstilling ’Walking in the Void’ i 2020/21. Her forbandt de søfarendes historie og vikingernes episke rejser vores skib med vores nomadiske fortids dybe instinkter og migrationens rødder over hele kloden. Dertil kommer det mere tragiske aspekt vedrørende flygtninge, som fortsat er aktuelt i dag, hvor folk bogstaveligt talt flygter for deres liv. På en måde er vi alle pilgrimme, på lange rejser med ukendte destinationer.«

Glasmuseets direktør, Rebecca Matthews, fortæller, at det er afgørende for museet at fastholde positionen som ét af verdens førende museer for moderne international glaskunst i absolut verdensklasse. En ambition, der afspejles i museets skiftende udstillinger såvel som i arbejdet med samlingen.

»Med generøs støtte fra Augustinus Fonden glæder vi os over at kunne erhverve et markant hovedværk, som vil styrke museets samling betydeligt. Vi ser endvidere frem til at præsentere ’The Pilgrims’ Boat’ for museets gæster, som vi håber vil dele vores begejstring for værket, både hvad angår dets æstetiske kvaliteter og de almenmenneskelige fortællinger, det indeholder,« siger hun.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Læs også

Del artiklen