Kunstnere åbner deres værksteder for publikum

Udnyt muligheden for at møde kunstnerne i en weekend med åbne værksteder på hele Djursland.

Artiklens øverste billede
Billedkunstner Annette Hoff-Jessen er efter 28 år i Sydfrankrig rykket ind på Atelier-Kaiserborgen ved Kejlstrup sammen med sin mand Uffe Christoffersen. Kunstnerparret åbner deres atelier i weekenden 2. og 3. oktober.

En lang række af professionelle kunstnere på Djursland er klar til at vise deres kunst frem og gå i dialog med publikum, når den midtjyske forening ’Spor kunsten – åbne værksteder’ den første weekend i oktober slår dørene op til deres værksteder. 13 kunstnere fra Syddjurs og fire kunstnere fra Norddjurs deltager og udgør en relativ stor del af de 82 professionelle kunstnere fra hele Midtjylland, som er med i årets ’Spor kunsten’-projekt.

»Det understreger den spiring, som vi oplever i det kreative miljø på Djursland. Vi ser professionelle folk flytte til Djursland inden for forskellige kreative områder. Det er folk, som arbejder med en passion, og når vi som kunstnere holder vores værksteder åbne, får publikum en adgang direkte til værkstedsrummet og dermed en autentisk oplevelse af processen fra inspiration til færdigt værk,» siger billedkunstneren Simon Aaen fra Rønde. Han holder sit atelier åbent 2. og 3. oktober og ser dette møde som en mulighed for både kunstneren og publikum.

Man kommer ikke tættere på. Mødet med kunstneren på værkstedet med malerklatterne på gulvet rummer den autenticitet, som publikum i dag søger.

Simon Aaen

»Man kommer ikke tættere på. Mødet med kunstneren på værkstedet med malerklatterne på gulvet rummer den autenticitet, som publikum i dag søger. For kunstneren er det en mulighed for at komme helt tæt på publikum. Vi har en ensom hverdag, men her får vi i en umiddelbar menneskelig kontakt og relation og dermed en mulighed for at få en fornemmelse af de følelser vores værker sætter i gang hos beskueren,« mener Simon Aaen.

Der er udgivet et gratis katalog med billeder og oplysninger om samtlige 82 deltagere i ’Spor kunsten’-projektet.

Fuld tid på Kaiserborgen

Deltagerne i ’Spor kunsten – åbne værksteder’ omfatter både billedkunstnere og kunsthåndværkere, og et spændende sted at besøge er Atelier-Kaiserborgen uden for Kejlstrup på kanten af Mols, hvortil det anerkendte kunstnerpar Uffe Christoffersen og Annette Hoff-Jessen er flyttet.

»Vi flyttede hertil for tre år siden efter at have boet 28 år i Sydfrankrig. Vi er begge født i København og uddannet på Kunstakademiet i 60’erne, men er altid kommet på Kaiserborgen, som blev købt af Uffes mor i 1962. I dag bor vi tre generationer her, og vi har bygget et stort atelier, hvor vi maler i hver sin halvdel,« fortæller Annette Hoff-Jessen. Uffe Christoffersen har været medlem af den ekspressive og energifyldte kunstnersammenslutning Violet Sol og er nu medlem af Corner. Hans foretrukne motiv er tigeren i alle dens afskygninger.

»Vi plejer at sige, at Uffe tager sig af dyrene, så tager jeg mig af ansigterne,« siger Annette Hoff-Jessen. Parret har arbejdet sammen siden akademitiden i 1960’erne.

Navnet Kaiserborgen stammer ifølge Uffe Christoffersen fra en bonde, som boede på gården omkring 1930. Han hed Kaiser, og som den vittige hund han var, fandt han på at kalde det temmelig fattige husmandssted for Kaiserborgen. Men kunstnerparret er begejstret over den kulturelle opblomstring på Djursland.

»Vi er virkelig glædeligt overrasket over, så meget der er sket og sker på Djursland. Vi har fået kollegaer, og der er så meget vi kan og vil involvere os i,« siger Annette Hoff-Jessen. Hun har nedfældet sine tanker i bogen ’Selvportræt’, som hun vil signere og sælge, når værkstedet er åbent i weekenden. Hun håber mange vil besøge Atelier-Kaiserborgen på Kejlstrupvej 15 for både at opleve parrets kunst, men også for at opleve stedet og dets 10 ha med vild natur.

To slags spor

Flere af kunstnerne i ’Spor kunsten’ deltager samme weekend 2. og 3. oktober også i projektet ’KunstSpor’, hvor i alt 41 kunstnere, professionelle og ikke-professionelle, på Djursland i samarbejde med Norddjurs og Syddjurs kommuner holder åbne værksteder. De deltagende kunstnere præsenterer hver et værk på to fælles præsentationsudstillinger på Pavillonen i Grenaa og i Tinghuset i Ebeltoft. Der er udgivet en folder med navne og adresser samt webadresser på de kunstnere, der deltager i ’KunstSpor’.

Både ’Spor kunsten’ og ’KunstSpor’ er støttet af Kulturpuljen i Syddjurs Kommune.

Læs også

Del artiklen