Sexologens klumme: Sex bliver som regel bedre

Artiklens øverste billede
Rikke Bennekou. Foto: Ole Jakobsen

Ovenpå et veloverstået romantisk familiebryllup i weekenden, hvor kærligheden hos min ældste niece og hendes udkårne dannede rammen for festlighederne, er jeg tilbage i min egen lille andedam. Efteråret melder sin ankomst med både regn, blæst og solskin, og begyndende efterårsfarver begynder langsomt at vise deres spæde tegn på træernes blade, alt imens brudeparret fortsat fejrer deres kærlighed langt væk, hvor sol og varme omfavner dem.

Når hormonerne raser

Spoler jeg tiden nogle måneder tilbage til sommerens lyse nætter, talte jeg med en gruppe unge teenagefyre, som var mere end blot nysgerrige på min arbejdstitel som sexolog.

De stod dér i deres mest virile storhedstid, og jeg kunne høre, at de var som alle andre unge; kåde, og fyldte med hormoner og nysgerrige på piger og sex. Jeg glædede mig over deres mange spørgsmål. Særligt én af fyrene stillede mig et både klogt og væsentligt spørgsmål: for giver det overhovedet mening at være i et fast forhold, når der er så mange skønne piger derude, og ens lyst næsten kammer over og ens hoved er ved at gå af led, fordi man lige skal tjekke den ene smukke sild ud efter den anden?

Sex med den samme

Jeg kunne sagtens sætte mig ind i hans tankegang, for rent biologisk er vi jo kun sat på jorden for at reproducere os selv, og hvor mandens funktion er at sprede sin sæd dér, hvor det er muligt.

Særligt én af fyrene stillede mig et både klogt og væsentligt spørgsmål: for giver det overhovedet mening at være i et fast forhold, når der er så mange skønne piger derude, og ens lyst næsten kammer over og ens hoved er ved at gå af led, fordi man lige skal tjekke den ene smukke sild ud efter den anden?

Men jeg forsikrede ham om, at det for mig giver mening at hellige os én af gangen. Uanset om det blot er for en stund eller for altid. At vi giver os tid til at lære dét ene menneske at kende, som vi er blevet betaget og draget af. På det mentale plan betyder det, at vi sammen med vores partner kan udvikle os individuelt og blive klogere på os selv.

På det seksuelle plan handler det om, at vi med den samme partner har større mulighed for gennem tillid og tryghed at åbne os op og udforske seksualiteten og således i langt højere grad opnå bedre sex. Vi kan gå på opdagelse sammen, og vi kan lære af hinanden og hinandens erfaringer.

Kærlighed og sex

Men at finde sammen med en partner er jo ikke nødvendigvis det samme som, at vi bliver sammen for altid – og særligt ikke, når man er ung og frejdig, og det var jo nok også dét, der var den unge fyrs pointe; hvorfor ikke bare knalde løs uden at behøve at tænke i forhold?

Og det er jo ikke fordi, der er noget galt med one night stands eller lignende, men sex med den samme kan bare så meget mere over tid og særligt, når man kombinerer kærlighed og sex, for dét, der her er bindeleddet, er jo netop følelserne for hinanden. At man er tryg og kan åbne sig op og udtrykke, hvad man har lyst til,og hvad der tænder én og sige fra, hvis der er noget, man modsat ikke har lyst til.

Når man venter...

Omvendt så jeg fornyligt et par i Go’Aften Danmark på TV2, som hver især og ud fra et kristent livssyn havde valgt at vente med sex indtil ægteskabet. Implicit lå der således i dette, at de aldrig havde haft sex med andre og heller ikke med hinanden.

Al respekt for dette, men jeg håber dog, at de om ikke andet gennem årerne så har haft det med sig selv, så de trods alt ikke stod helt på bar bund på bryllupsnatten og i tiden efter, men at de i det mindste var i kontakt med og havde udforsket deres egen seksuelle lyst lang tid inden.

Alt andet vil da være synd og skam.

Læs også

Del artiklen