Kommentar: Politisk klarsyn i 1973 - lyt til en gammel socialdemokrat

Artiklens øverste billede

Forhåndsbulletinerne talte sandt. Sidste uges årsmøde i Danmarks Naturfredningsforening (DN) Syddjurs blev et stormløb på den siddende bestyrelse orkestreret af vrede mol- og helboer med dyrlæge Jens Kristoffersen i spidsen.

Budskabet fra stormløberne kan kortes ned til ’NOK ER NOK’. Mange molboer og helboer føler tydeligvis, at nok er opbakningen til Nationalparken blandt de lokale blevet mere og mere udtalt siden Nationalparkens start i 2009, men også at rewilding og en måske kommende naturnationalpark tegner et romantisk billede af et fremtidens Mols land, som de pågældende ikke kan se sig selv i, selvom de understreger, at de har dyb respekt for den fantastiske natur i Mols Bjerge.

Det er en klassisk og markant politisk modsætning, vi oplever i disse år på mange fronter - mellem en i modstandernes øjne bedrevidende og bekymret elite, som ved bedst og har moralen på sin side, og så en kreds af borgere som stiller spørgsmålstegn ved elitens mangel på forståelse for, i dette tilfælde, de familier, der forudser, at deres bevægelsesfrihed indskrænkes mere og mere i Mols Bjerge.

Ved Jordskredsvalget i Danmark i 1973, hvor de gamle partier chokerende måtte se til, at vælgerne bakkede op om to store protestpartier, Glistrups Fremskridtspartiet og Erhard Jakobsens Centrum-Demokrater, sagde Socialdemokratiets Kjeld Olesen på vegne af taberne noget helt essentielt: »Vælgerne har villet fortælle os gamle partiet noget. Det bliver vi nødt til at lytte til og forsøge at forstå, hvis vi skal komme videre.«

Et politisk klarsyn som kan overføres til den diskussion, der foregår i Mols Bjerge og som kun bliver yderligere forstærket i tiden, der følger..

Stormløbet på den siddende bestyrelse i DN Syddjurs var ikke en vendetta, som pæne borgere har udlagt det. Det var såmænd bare demokrati.

Man må dog håbe for stormløberne, at de ved lidt om, hvad de går ind til.

Den bestyrelse, der er blevet gået, har rent faktisk formået at skabe stor og bred folkelig opbakning til sit virke. Den nye bestyrelse skal passe alvorligt på, at den ikke ender med at grave grøfterne alt for store.

Lars Norman Thomsen, Lokalredaktør

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.