Prestigefyldt pris til Ryomgård arkæolog

Peter Jensen Maring, Ph.d. ved Moesgaard Museum og Aarhus Universitet, med bopæl i Ryomgård modtog 1. oktober sammen med to kolleger den prestigefyldte Erik Westerby-pris på 100.000 kroner.

Artiklens øverste billede
Erik Westerby-prisen er uddelt næsten hvert år siden 1983. I 2021 modtog Peter Jensen Maring, Ryomgård, prisen sammen med to kolleger. Foto: Michael Johansen Foto/Medie afdelingen Moesgaard Museum.

Den 1. oktober blev tre arkæologer hædret med den største pris indenfor arkæologien herhjemme – den prestigefyldte Erik Westerby-pris på 100.000 kroner – for deres banebrydende arbejde med databasen DIME.

Databasen rummer 115.000 metaldetektorfund og vækker international opsigt som et af verdens største citizen science-projekter - altså borgerforskningsprojekter – hvor hobbyfolk bidrager til den videnskabelig forskning, oplyser Moesgaard Muserum i en pressemeddelelse.

De tre er:

  • Andres S. Dobat, lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet og adjungeret kurator ved Moesgaard Museum
  • Torben Trier Christiansen, museumsinspektør, ph.d. ved Nordjyske Museer
  • Peter Jensen Maring, Ph.d. ved Moesgaard Museum og Aarhus Universitet

Sidstnævnte bor i Ryomgård.

På få år er den digitale database DIME, hvor amatørarkæologer kan uploade billeder og info om deres fund, blevet en stor succes. Mere end 115.000 fund er registreret på databasen, der dermed skaber oversigt over landets mange fund, men også effektiviserer arbejdsprocessen med at registrere og vurdere fund som danefæ.

»DIME er et beundringsværdigt samarbejde mellem amatører og fagfolk, som kommer alle til gavn. Arkæologerne bag databasen har udført et enestående bidrag til arkæologien i Danmark, som tilmed inspirerer internationalt. Det er imponerende og al anerkendelse værd,« udtaler Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet og formand for Erik Westerby-Fondet.

Overvældet og beæret

»Prisen kom helt bag på mig. Jeg er både overvældet og beæret,« udtaler Peter Jensen Maring, der med sine database- og IT-kompetencer har stået for opbygningen af selve DIME-platformen.

»Vi har udviklet det i tæt samarbejde med brugerne og forsøgt at ramme et produkt, som alle kunne være enige om, og som folk ville tage til sig og bruge. Det har været udfordrende, men det hele værd.«

Erik Westerby-Fondet er oprettet til minde om Erik Westerby (1901-1981), der ydede en banebrydende indsats ved udforskningen af den ældre stenalders levn i Danmark.

Fondet er stiftet af søsteren i 1981. Erik Westerby-prisen er uddelt næsten hvert år siden 1983.

Hvem, der skal have den årlige pris, bestemmes af fondets bestyrelse. Fondet støtter stenalderforskning.Læs også

Del artiklen