Efterårsferie-hygge med agenter og trolde

I efterårsferien kan du og din familie lege agenter for en dag til ferieaktivitet i særudstillingen, Under Krigen på Museum Østjylland. Du kan også løse mysteriet om trolden Grindu.

Artiklens øverste billede
Børnene fejrede også friheden, da den endelig kom efter fem års tysk besættelse. Her på Torvet i Ebeltoft, hvor englænderne ankom den 13. maj 1945. Dyk ned i historien om besættelsen, når du er hemmelig agent for en dag i Museum Østjyllands særudstilling Under Krigen i efterårsferien. Det er gratis at lege med. Foto: Ebeltoft Byhistorisk Arkiv

Det er ved at være sidst chance for at opleve museets udstilling ”Under Krigen”, der lukker og slukker, når efterårsferien er slut. Men inden da får alle børn og deres voksne mulighed for at undersøge udstillingen ekstra grundigt. Udstillingen fortæller den dramatiske historie om, hvordan det var at leve under den tyske besættelse i 1940-45 med frygt og fare og samtidig leve en – næsten – helt almindelig hverdag

»Som agent i besættelsestidens Djursland tester du, hvad du ved om de fem forbandede år. Måske er der ikke så meget, men så finder du helt sikkert en masse svar i udstillingen, hvis du leder grundigt! Tag din agentkuffert i hånden – så er du klar! Den indeholder nemlig alt det, du skal bruge som hemmelig agent,« forklarer museumsinspektør Tina Bjerregaard i en pressemeddelelse.

Viden om besættelsen

Vidste du for eksempel, at mange krydderier under besættelsen blev fremstillet af bark? Eller at tyske tropper var indkvarteret i Vestre Skoles gymnastiksal?

Få et dæknavn, gå på opdagelse i udstillingen, fold en Hitlergris, svar på spørgsmål og find frem til den hemmelige kode. Du får selvfølgelig et agentbevis, når du har klaret alle opgaverne!

Den glemsomme trold

Du kan også bruge dine detektiv-evner til at hjælpe trolden Grindu. Den bor i Grenaa, og i efterårsferien har den brug for alle børns hjælp.

»Den stakkels trold har fuldstændig glemt, hvorfra den har sit specielle navn. Det er den selvfølgelig ked af! Derfor har du nu mulighed for at tage på opdagelse i byen og hjælpe trolden med at finde ud af, hvor dens navn kommer fra,« fortæller Tina Bjerregaard.

På Museum Østjylland, Grenaa Turistkontor og i Grenaa Boghandel kan familier hente et opdagelseshæfte med et kort og en fortælling om den glemsomme Grindu. Med hæftet og kortet i hånden skal familierne følge en fortælling, der bringer dem rundt i byen, hvor de løser opgaver og laver aktiviteter, før de finder svaret om trolden Grindu.

Udendørs leg

Den sjove Grindu-leg kan ferieramte familier lave, lige når det passer dem bedst; morgen, middag eller aften.

»Det foregår udenfor i den friske efterårsluft, hvor familierne leger sig til lidt viden om byen undervejs,« siger Nina Adamsen, leder af Grenaa Egnsarkiv, som har været med til at udvikle Grindu-hæftet sammen med Museum Østjylland og Djurslands Turistforening.

Opdagelseshæftet til gåturen er illustreret af Ane Gudrun og støttet af Norddjurs Kommune.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Læs også