Hvordan fjerner du alger fra træværk?

Er din træterrasse, din altan eller dine vindskeder fyldt med alger? Så er der to ting, du kan gøre for at fjerne algerne.

Artiklens øverste billede
Alger er ikke skadelige for dit træværk, men vil du alligevel gerne have dem fjernet, må du i gang med at skrubbe. Foto: Adobe Stock

Der er generelt to ting, du kan gøre med alger på dit udendørs træværk. Enten kan du skure det væk med vand og en hård børste og evt. algefjerner, eller også kan du leve med det og betragte det som patina.

Skadelige for træet?

Hvis du ikke synes, algerne er grimme, kan du godt lade dem sidde på dit udvendige træværk. Alger er nemlig ikke skadelige for træet – de hverken nedbryder det materiale, de vokser på, eller minimerer holdbarheden af det, ligesom de heller ikke giver større risiko for fugtskader.

Sådan fjerner du

Mange vil gerne have en mirakelkur til at fjerne alger. Men den findes som udgangspunkt ikke. Du skal nemlig følge Miljøstyrelsens anvisninger, og så er der kun to metoder: Du kan skrubbe træet med en hård børste og/eller du kan bruge en godkendt algefjerner.

Skrub træet med vand og en hård børste. Det fungerer bedst lige efter det har regnet, så algerne er fugtige.

Påfør algefjerner. Hvis ikke vand og børste er nok, kan du påføre algefjerner. Der findes produkter, som enten sprayes på eller påføres i en vandopløsning. De fleste produkter skal bruges i tørvejr og have ro til at virke. Læs brugsanvisningen, inden du begynder, og lad vær med at overdosér – det skader klimaet mere end det afhjælper dit problem.

Vask algefjerneren af med vand, når den har virket i det tidsrum, brugsanvisningen anbefaler.

Hvorfor kommer alger?

Husk også at tjekke, hvorfor der er mange alger på dit træværk. Alger trives bedst på fugtige og skyggefulde steder, så det er en god idé at undersøge, hvor fugten kommer fra. Er det fx vand fra en stoppet tagrende, som løber ned på din træterrasse og giver en masse ekstra fugt?

Skal være godkendt

Du må kun bruge algebekæmpelsesmidler, der er godkendt at Miljøstyrelsen. Se godkendte midler på Miljøstyrelsens oversigt over miljøgodkendte bekæmpelsesmidler på www.mst.dk.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen