Vilfred Friborg Hansen aktuel med nye vinkler på lokalhistorien

Historikeren Vilfred Friborg Hansen dykker atter ned i lokalhistorien. Det nyeste bind af Folk og Liv omkring Kalø Vig er nu i handelen.

Artiklens øverste billede
De hvide busser fra det østjyske område samles i Aarhus 19. april 1945 om morgenen, parate til at køre mod Padborg, og derfra dagen efter til KZ-lejren Neuengamme. Blandt de i hast hvidmalede busser var to fra Laurits Jørgensen i Rønde og en fra Ove Fris i Hornslet. Busserne var alle generatordrevne og medbragte generatorbrænde og reservedæk på taget.

Vilfred Friborg Hansen har fortsat masser af vægtige historier fra den lokale fortid, som han har lyst til at fortælle.

Historikeren har samlet en fond af viden om lokalhistorien som er imponerende, og som han i mange år har fundet et væld af læsere til, når han har begået en ny bog.

Forsiden af bind 3, der netop er kommet i handelen.


Aktuelt er han klar med bind 3 i sin ”Folk og Liv”-serie, nemlig ”Folk og Liv omkring Kalø Vig”. Den kan nu købes i handelen.

Den nye serie udkommer på Vilfred Friborg Hansens eget forlag, og takket være den moderne teknik kan han nu selv lave layout og levere manuskriptet trykklart på et usb-stik til trykkeriet.

Det holder prisen nede på 148 kroner i boghandelen.

Desværre har jeg måttet aflyse de fleste af mine foredrag i efteråret 2021 på grund af sygdom, men det har ikke forhindret mig i at skrive artikler til det nye bind

Vilfred Friborg Hansen

»Desværre har jeg måttet aflyse de fleste af mine foredrag i efteråret 2021 på grund af sygdom, men det har ikke forhindret mig i at skrive artikler til det nye bind. Så det udkommer helt planmæssigt op til julehandelen, som vanligt,« siger Vilfred Friborg Hansen.

Tanken bag årets bog er som tidligere at bringe lokal- og kulturhistoriske artikler fra Djursland, for denne series vedkommende som titlen siger især fra området omkring Kalø Vig. Artikler, der især bygger på lokale menneskers egne oplevelser af historien – folk og liv.

Temaer fra besættelsen

Både de to første bind og det nye i serien har som et af temaerne haft besættelsestiden, inspireret af, at det i 2020 var 80 år efter besættelsen og 75 år efter befrielsen.

»Derfor har mange af mine foredrag i den periode handlet om besættelsestiden på Djursland, og artiklerne i bøgerne afspejler til en vis grad foredragsvirksomheden,« forklarer han.

Temaet om besættelsestiden var i bind 2 fra 2020 især centreret om tyskernes anlæg af Tirstrup flyveplads, som Vilfred Friborg Hansen har holdt en del foredrag om. Temaet i det nye bind er ”Mod krigens slutning”, som også er temaet i flere kommende foredrag.

Der er fire artikler i det nye bind under temaet ”Mod krigens slutning”:

Margit Nielsen, Kolind, fortæller om, da hun som lille pige oplevede, at tyskerne beslaglagde hendes barndomshjem. Hun husker endnu den dramatiske stemning. Familien var i en periode henvist til at bo i stuen hos bedsteforældrene i Fuglevad.

Så er der en artikel, ”Våben fra himlen”, om våbennedkastningerne ved Langesø, i Mols Bjerge og omkring Hornslet.

En anden artikel omhandler et ikke særlig kendt kapitel i besættelsestiden på Djursland, nemlig tyskernes frygt for en allieret invasion på Øst-Djursland. Det fik tyskerne til at opstille kanonstillinger hele vejen rundt omkring Djurslands kyster og bygge en pansergrav tværs over Djursland, fra Randers Fjord til Kalø Vig, for at kunne spærre en fremrykkende allieret styrke vejen ind i hovedlandet. Rønde lå lige op til pansergraven og var endt som en rygende ruinhob, hvis scenariet var blevet til virkelighed.

Endelig er der en artikel om ”de hvide busser”, den store redningsaktion for at få danske og norske KZ-lejrfanger hjem fra Tyskland. Laurits Jørgensen, Rønde, deltog med to busser og fire chauffører, og fra Hornslet deltog Ove Fris med én bus. Det blev en oplevelse, ingen af deltagerne glemte.

To af dem har tidligere fortalt om deres oplevelser, nemlig Aksel Thorn Jensen fra Ebeltoft og A. P. Opstrup fra Rønde.

Bjødstrup Is

Ud over de fire artikler om besættelsen er der seks andre artikler.

For det første to artikler med temaet ”barn i 1950`erne”.

Det er Niels Ole Høst, der fortæller om sin opvækst på Rønde Hovedgade med leg i baggårdene og haverne bag husene på Hovedgaden.

Ole Hovge, der fortæller om sin opvækst som søn af købmanden i Gammel Rønde, omkring Molsvej.

Den berømte Bjødstrup Is får sin historie fortalt. Isen var kendt og skattet over hele Østjylland i fire årtier, indtil Bjødstrup Mejeri blev nedlagt omkring 1970.

En artikel om Følles verdensberømte søn, Ivar Knudsen, og hans opfindelse: det oceangående motorskib ”Selandia”, der gjorde B og W til verdens største producent af dieselskibe i en lang periode.

En artikel om ”Hamlets grav” på Ammelhede ved Sjelbro. Mon det er fup eller fakta, at den af Shakespeare berømmede prins Hamlet ligger begravet her? Artiklen giver et bud.

Endelig en artikel af Jens Reddersen fra Nationalpark Mols Bjerge om noget så ydmygt som et hundehus, der blev tegnet af den store arkitekt Hack Kampmann til at stå foran Jagtslottet. Frivillige har genskabt hundehuset, der nu igen kan ses foran Jagtslottet.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen