Fuldmånen lyser ved Rolsø kapel

Sangeren og komponisten Lise Dres laver i samarbejde med kirkerne på Mols tre lydvandringer ved det lille Rolsø kapel og den omgivende kirkegård.

Artiklens øverste billede
Indgangspartiet til Rolsø kapel er bevaret.

Fredag 19. november laver Feldballe komponisten og sangeren Lise Dres i samarbejde med kirkerne på Mols tre lydvandringer i mørket - kun oplyst af fuldmånen.

Vandringerne finder sted ved det øde Rolsø kapel.


Lise Dres har altid eksperimenteret med at placere sin musik i særlige sammenhænge, f.eks. i en nedlagt hangar på den militære del af Tirstrup Lufthavn.Foto: Lars Norman Thomsen

»Stedet er vildt eventyrligt,« lyder det fra en begejstret Lise Dres.

Rolsø kapel er de sidste rester af den gamle nu nedbrudte Rolsø kirke, der eksisterede til 1907. Og at denne kirke hørte under den nærliggende herregård Rolsøgård og indtil 1696 var midtpunktet i den i netop det år nedlagte landsby Rolsø.

Vrinners Kirke afløste Rolsø Kirke i 1907.

»De naturskønne omgivelser, kirkegården med gamle og nye grave, og endelig det lille hvidkalkede kapel og dens klokkestabel er med til at skabe en ganske særegen stemning på stedet,« som lokalhistoriker Vilfred Friborg Hansen meget præcist beskriver det område, hvor Lise Dres tager gæster med på vandring, mens fuldmånen lyser.

Blev bjergtaget

»Da jeg lige var flyttet her til Djursland, hørte jeg en aften denne podcast om Helhesten på Rolsø kapel, og der viste jeg med det samme, at det sted måtte jeg besøge. En dag under nedlukningen hvor jeg var ude at køre med mine piger, kom vi tilfældigt fordi, og jeg forelskede mig i stedet – både det eventyrlige og den meget uhyggelig stemning der er der ude, langt ude på næsset,« fortæller Lise Dres.

Rolsø kapel med tilhørende kirkegård ligger smukt og alene. Alt imellem himmel og jord bliver herude til ét i horisonten.


Hun ser frem til at forene sine sange med de gamle sagn om Rolsø Kirke.

»I Rolsø fortæller sagnet, at byggeriet blev påbegyndt på den nærliggende eng ’Klokkerholm’, men hvad håndværkerne fik gjort færdig om dagen, det rev troldene ned om natten. Så besluttede sognets beboere at få kirkens beliggenhed fastslået af højere magter. De bandt to kvier sammen i skumringen, og hvor de ville blive fundet næste morgen, skulle kirken bygges. Næste morgen lå de to kvier fredeligt og sov på det sted, hvor kirken derefter blev opført. Det er blevet bemærket, må kvierne have haft sans for naturskønhed, for noget smukkere sted kunne de ikke have valgt. Nu var tanken bagved selvfølgelig, at det var Vorherre selv, der gennem kvierne viste, hvor han ønskede kirken opført, så æren bør retteligt tillægges ham,« som Vilfred Friborg Hansen fortæller det.

»Sagnet om Helhesten fortæller at hvis man hører en hest vrinske i mørket på Rolsø Kapel, så skal man vende sig og gå, for den der har set Helhesten skal dø,« bemærker Lise Dres.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen