Ebeltoft Kunsthal præmieres af Statens Kunstfond

I sommeren 2021 åbnede en midlertidig kunsthal i en nedlagt lagerhal på havnen i Ebeltoft. Statens Kunstfond præmierer nu kunsthallen med et ekstra skulderklap på 50.000 kr. for sin høje kunstneriske kvalitet.

Artiklens øverste billede

Statens Kunstfond tildeler hvert år præmieringer til kunstnere og institutioner, som har skabt et værk eller en udstilling af særlig høj kunstnerisk kvalitet. En præmiering er altså et ekstra skulderklap til dem, der har gjort sig særlig bemærket inden for et bestemt kunstområde.

Ebeltoft Kunsthal har modtaget et sådan »skulderklap« på 50.000 kroner, fremgår det af en pressemeddelelse fra stedet.

Oprettet under nedlukning

Ebeltoft Kunsthal er startet af Syddjurs Kommunes Billedkunstråd, som i foråret 2021 tog initiativ til oprettelsen af en kunsthal i Ebeltoft. Under en af de mange ”corona-nedlukninger” afholdt Billedkunstrådet stiftende generalforsamling virtuelt, som blev startskuddet for etableringen af en ny kunsthal for professionel samtidskunst. I spidsen for kunsthallen står Mathias Kokholm, der er kunsthallens daglige leder og kurator.

»Det har været en virkelig dejlig start med Ebeltoft Kunsthal. Kunsthallen har været velbesøgt og taget godt imod af de lokale, med nysgerrighed, undren og gode samtaler til følge. Jeg synes vi, på ganske kort tid, er lykkedes med at bruge nogle meget rå og umage rammer til at etablere en anderledes ramme for kunst. Med de første udstillinger, udsmykninger og arrangementer håber jeg også vi har lagt et tydeligt snit for, hvad det er for en type af kunst og fortællinger man kan møde her. Lige nu er der pivkoldt i kunsthallen og det regner ind, så præmieringen fra Statens Kunstfond falder på et tørt sted, ikke at pengene skal bruges til at lappe huller i taget med, men snarere til at videreudvikle og sikre at vi har en kunsthal for den professionelt udøvende kunst efter 2022 også. Præmieringen er mere end en symbolsk hæder, den er en fagfællebedømt markering af at det vi har gang i er en væsentlig satsning, måske tilmed veludført,« siger Mathias Kokholm, kurator og daglig leder af Ebeltoft Kunsthal.

Plads til samtidskunst

Allerede udenfor kunsthallen mødes man af kunsten i form af en række mammutter malet direkte på kunsthallens ellers ikke arkitektonisk imponerende facade. Facaden er nu omdannet til en frise med 10 mammutter på rad og række betitlet ”Mammut Darlings” af kunstneren Henrik Plenge Jakobsen.

De sidste to udstillinger i 2021 omhandlede begge dansk bondekultur, og var skabt af Mathias Sæderup og Rolf Nowotny. Kunstværkerne viste skyggesiderne af en dansk almuehistorie, der ofte idylliseres og romantiseres. Nowotny og Sæderups udstillinger skal også ses i relation til det samlede toårige program 21/22 som Ebeltoft Kunsthal starter sit virke med. Et program der blandt andet arbejder med tidrejser, antropologiske og geologiske metoder. Med kunsthallens udstillinger er den med til at skabe en professionel platform for samtidskunst i Danmark.

Ebeltoft Kunsthals sidste udstilling i 2021 var skabt af kunstneren Rolf Nowotny. Nowotny blev på baggrund af denne udstilling tildelt Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderslegat på 750.000 kr. Nowotny modtager hædersprisen for at »vise de mørke sider af sindet med en overbevisende styrke og særegen ond skønhed og med en eminent materialeforståelse.«

»Denne pris fra Statens Kunstfond er en anerkendelse fra den professionelle kunstscene, som vi og ikke mindst Mathias Kokholm kan være stolte over. Ebeltoft Kunsthal indgår som et miniprojekt under Ebeltoft i Udvikling, som for en måned siden modtog Byplanprisen 2021. Og nu følger priserne til kunstneren Rolf Nowotny og til Ebeltoft Kunsthal fra Statens Kunstfond. Det er da bare fantastisk! Kunsthallen åbnede for fire måneder siden og denne pris for den første sæsons udstillinger betyder, at det bliver bemærket og sætter spor, når man sætter barren højt. Men prisen forpligter også. Sammen med Billedkunstrådet, Syddjurs Kommune og byens kulturaktører vil vi fremover gøre vores til at udvikle den professionelle billedkunstscene og søge at udvikle kunsthallens udstillingsformer. Ikke kun for billed- og installationskunst men også for kunst i byens rum,« siger Hans Kiib, formand for Ebeltoft Kunsthal.

Kunsthallen lukker ned i vinterhalvåret, da de rå og gamle trælastlokaler ikke egner sig til udstilling i de koldeste måneder. Kunsthallen lukker derfor først dørene op til en række nye spændende udstillinger igen i foråret 2022, hvor kunstnere som Marie Kølbæk Iversen, Claus Haxholm, Lea Porsager og Glenn Christian er på programmet. Over vinterhalvåret vil kunsthallen imidlertid præsentere en række arrangementer med andre lokale samarbejdspartnere, der forbinder sig til udstillingsprogrammet 21-22.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.