Hvidstengruppen: Efterkommerne blev mærket for livet

1. juledag var der planlagt premiere på spillefilmen 'Hvidsten II: De efterladte' i Kom-Bi Hornslet. Det forhindrer coronasituationen imidlertid. Kom-Bi er indtil videre lukket - indtil videre - i fire uger fra 19. december at regne.

Artiklens øverste billede
Det er kvindernes barske historie, der fortælles i 'Hvidstengruppen ll: De efterladte'. Pressefoto

Den danske film ’Hvidstengruppen II: De efterladte’ er opfølgeren til publikumssuccesen ’Hvidstengruppen’ fra 2012..

Filmen starter, hvor forgængeren sluttede. Samme dag. Vi følger Kirstine Fiil og hendes søster Gerda Fiil, der dømmes til rædslerne i et tysk fængsel.

Kirstine Fiil, også kaldet Tulle, var ældste datter af lederen af Hvidstengruppen, Marius Fiil. Ligesom resten af familien var Tulle aktiv i modstandsarbejdet omkring Hvidsten Kro.

Tulle var gift med bryggeriarbejder Peder Bergenhammer Sørensen, der også blev inddraget i arbejdet på kroen. Sammen fik de i 1942 datteren Gudrun (kaldet Gulle).

Marius byggede et hus ved siden af Hvidsten Kro, hvor parret slog sig ned. Tulles hus blev omdrejningspunkt for Hvidstengruppens arbejde.

Tugthus i Tyskland

Som en af de eneste fra Hvidstengruppen undgik Kirstine Fiil døden. Hendes dødsdom blev omstødt, i stedet blev hun dømt til livsvarigt tugthus og sendt til Tyskland.

Den 15. juli 1944 blev Tulle og Gerda sammen med resten af Hvidstengruppens medlemmer transporteret til den tyske by Bützow, hvor Gerda og Kirstine blev indsat i et kvindefængsel.

I filmen følger man Tulle og Gerda som krigsfanger ned gennem Tysklands krigsrædsler, mens Gudrun Fiil kæmper med alt, hvad hun har, for at få sine døtre hjem til kroen i Hvidsten.

Den 2. august blev Gerda sendt tilbage til Vestre Fængsel og herfra løsladt. Kirstine nåede, foruden fængslet i Bützow, at sidde fængslet i Cottbus og senere Waldheim, inden hun 10. april 1945 blev hentet af de hvide busser, som 15. april nåede grænsen, hvor Kirstine blev hentet af Gudrun og Gerda.

I slutningen af april 1945 var alle de tilbageværende medlemmer af Hvidstengruppen igen i Danmark.

Hjemme i Hvidsten kan Tulles pige, Gulle, ikke kende sin mor og Tulle er ulykkelig.

’Hvidstengruppen - De Efterladte’ slutter med, at urnerne med de otte henrettede fra Hvidstengruppen bliver bragt hjem til Hvidsten 16. juli 1945. Flere tusinder tager mod urnerne både ved Randers Banegård og hele vejen til Hvidsten, hvor urnerne bliver begravet 100 meter nord for Hvidsten Kro, hvor der er en mindelund og rejst en mindesten med følgende inskription:

Daad for Danmark bragte Dag/ Tappert øvet Tro til Døden/ Lyse lad i Morgenrøden/ De gav Liv for Danmarks Sag.

Budskabet om at livet kan koste livet.

Men er krigen slut for Tulle? Tulle er mærket for livet, for hvornår slutter en krig?

Kampen havde sin pris, og den satte dybe spor i livet hos Tulle, Gerda og de andre fra Hvidstengruppen som overlevede krigens rædsler.

Gudrun Fiil drev kroen videre frem til sin død i 1972.

Tulles datter Gulle blev siden mor til nuværende kromand, Søren Fiil Paetch, der sammen med Christina har drevet Hvidsten Kro siden 1999.

Tulle døde 25. august 1983, 75 år gammel. Tulle ligger begravet på Gassum Kirkegaard sammen med sin mand, oberst Olaf Møller, som hun mødte under sit koncentrationslejrophold.

Gerda døde 26. juni 1994, 67 år gammel. Gerda ligger begravet på Spentrup Kirkegård sammen med sin mand, Svend Jessen.

Kobling til Hornslet

Under opholdet i fængslet i Cottbus sad Tulle i tugthus i Cottbus sammen med godsejerfruen Monica Wichfeld fra det smørgule Engestofte på Lolland og Else Elisabeth Baastrup Thomsen, der aldrig blev kaldt andet end Pie.

Sidstnævnte var lillesøster til lægebrødrene Svend og Bjørn Baastrup Thomsen fra lægefamilien i Hornslet, der var aktive i modstandsbevægelsen og med til at danne Hornsletgruppen som i flere omgange samarbejdede med Hvidstengruppen..

Da den russiske hær nærmede sig, og fangerne ført vestpå fra Cottbuss til Waldheim i bjergene mellem Dresden og Leipzig, kunne Monica Wichfelds helbred ikke klare mere. Hun døde i slutningen af februar 1945 af tuberkulose 50 år gammel. Pie og Tulle Fill kom begge hjem med De hvide Busse i april 1945

Torval Lervad, som skrev Hvidstengruppen, har skrevet manuskriptet til ’Hvidstengruppen – De efterladte’.

Anne-Grethe Bjarup Riis, der instruerede Hvidstengruppen, har også instrueret den nye film.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.