Nationalparken flytter 2 ton tung sten

Men det er ikke bare en stor sten. Det er en helt særlig sten. Så særlig, at den nu har fået en æresplads med udsigt til Kalø Slotsruin.

Artiklens øverste billede
En ordentlig kæmpe af en sten, som dog var mindre end forventet. Fotos: Jens Reddersen

Den har ligget under jorden tæt på Djurslands kyst i 18.000 år. For nyligt dukkede den op i en grusgrav ved Glatved, og i sidste uge blev den flyttet til et af de mest besøgte steder i Nationalpark Mols Bjerge, nemlig foran Strandhuset. Her skal den, udover at være centrum i en geologisk udstilling allerede i vinterferien, have lov at ligge og sole sig, for selv om den måske ikke er den største sten, så er den en helt særlig sten. Den kommer nemlig langvejs fra.

Stenen, som vejer 2,6 ton, kaldes en Faksekoralkalk. Og navnet siger faktisk alt. Den stammer fra Fakse ved Stevns Klint på Sjælland og blev dannet for 65 millioner år siden, lige efter kridttiden. Til de mindre geologi-kyndige kan det oplyses, at kridttiden var der, dinoerne og mængder af andre dyr og planter uddøde, fordi en kæmpe meteor smadrede ned i Yucatan-halvøen og skabte ildstorme, askeskyer, monster-tsunamier og vulkanudbrud. Fossilfund fra Fakse viser dog det overraskende, at allerede meget kort tid efter katastrofen, udviklede der sig et rigt og varieret dyreliv i havet. Koralkalk blev aflejret og skabte vores sten. En sten, som af type kun findes fastsiddende et sted, og derfor også kan bryste sig af at være en såkaldt ledeblok.

Men hvordan er den så endt på Djursland?

Den er lidt mindre end vi troede, men alligevel stor nok til, at vi ikke behøver at frygte, at få den stjålet af folk med sækkevogn og lille trailer

Jens Reddersen

Ledeblok på rutsjetur

Vi skal tilbage til istiden.

Naturmedarbejder ved Nationalpark Mols Jens Reddersen forklarer:

»Da Fakse ligger på Sydsjælland og den er havnet her, så kan vi udlede, at den er kommet hertil med det såkaldt Ungbaltiske Isfremstød, den seneste istids allerseneste af slagsen for kun ca. 18.000 år siden. Isen kom fra svenske-finske fjelde og gled hurtigt igennem overalt, hvor der var havvand at glide på - Den botniske bugt, forbi Bornholm, Sydsjælland, hvor den altså samlede vores sten op, videre med en arm mod vest imod Als-Sønderjylland og en anden arm op imod Syddjurs. Og så gik turen ikke længere«.

Gletsjerne skubbede på sin vej en masse foran sig, som blandt andet er blevet til det, vi i dag kender som Ugelbølle-Rønde-Handrup bakkebuen. Isen gled frem sydfra gennem gletsjerdale, i dag vandfyldte Ebeltoft og Kalø Vig. Efterhånden begyndte smeltevandet at sprøjte ud ad gletsjerportene, og det skete med sådan en kraft, at vores sten nærmest blev skudt ud over det, der dengang hed Tirstrup Hedeslette. Her har den så ligget siden, tålmodigt ventende på, at den igen skulle se dagens lys.

Nem flytning

Grusgraven ved Glatved ejes af firmaet Nymølle Stenindustier a/s, som har doneret stenen.

»Mols Bjerge har heldigvis mange gode venner og kontakter, der kender vores interesser, projekter og lidenskaber og henvender sig med deres kendskab til planter, insekter, sten og meget andet godt. Således også her,« udtaler nationalparkchef Birgitte Lamp.

Heldigvis foregik flytningen af Faksekoralkalken uden problemer med hjælp fra en ordentlig grab, lidt hydraulik og vognmanden fra den lokale anlægsgartner Jesper Schmidt. Det var også vognmanden, der vejede stenen.

»Den er lidt mindre end vi troede, men alligevel stor nok til, at vi ikke behøver at frygte, at få den stjålet af folk med sækkevogn og lille trailer,« siger Jens Reddersen med et skævt smil.

Nu skal stenen renses og tjekkes for fossiler, inden den henslængt i græsset foran et måske kommende velkomstcenter skal tage imod en masse af nationalparkens gæster.

Læs også

Del artiklen