Letbanen: Bronzeskulptur en sand lise for sjælen

Billedhuggeren Anders Gjerding Geertsens skulptur 'Ud og hjem' på letbanestationen i Ryomgård er gennemtænkt og gennemført på alle måder

RYOMGÅRD Da letbanen åbnede i maj, blev billedhuggeren og kunsthistorikeren Anders Gjerding Geertsens bronzeskulptur ’Ud og hjem’ afsløret.

Skulpturen er udformet, så den er ens fra begge sider og opstilles på en granitsokkel foran stationen.

Det er Ryomgård Distriktsråd som bad kunstneren om at lave en skulptur, der passede ind i det myldrende bybillede på Jernbanegade.

Mens vi venter på, at letbanestationen skal blive færdig, kan man roligt fastslå, at Anders Gjerding Geertsen har løst og formidlet opgaven på fineste vis, når det gælder form, indhold og placering. En professionel kunstners værk. Den står i skærende kontrast til den stensætning, som er en øjebæ i rundkørslen i Ryomgård.

I sine udendørs skulpturer søger Anders Gjerding Geertsen netop gerne direkte referencer til stedets funktioner, dets relationer til menneskene med henblik på at understrege stedets identitet. Ofte benytter kunstneren arketypiske (Forestillingen om noget almenmenneskeligt og eviggyldigt) situationer, der fortæller om menneskenes levevilkår.

Når hele området omkring letbanestationen er saneret og gjort færdigt, vil kunstværket står snorlige og være fikspunktet i Jernbanegade og understrege dets identitet.

Kommunen har taget over

Det samlede budget til skulpturen er på 162.750 kr. som er finansieret med tilskud fra en række fonde (bl.a. Sparekassenfonden Midtdjurs) samt i alt 40.000 kr. fra Syddjurs Kommune (Kulturpuljen og Billedkunstrådet).

Ryomgård Distriktsråd ønske om at overdrage bronzeskulpturen til Syddjurs Kommune blev godkendt i Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur tidligere på året.

Der forventes ikke at være udgifter til vedligehold forbundet med skulpturen, dog er der taget højde for eventuel fremtidig belysning af ’Ud og hjem’ ved etablering af et tomt rørkabel i forbindelse med belægningsarbejdet.

’Hjelmsminde’

Anders Gjerding Geertsen er født og opvokset i Vejle. Han bor sammen med sin hustru, tidligere sognepræst Kirsten Marie Pors Geertsen, på over den 200 årige gamle gård ’Hjelmsminde’ på Øer i Nationalpark Mols Bjerge, hvor han kombinerer bopæl og atelier.

I atelieret kan ses en salgsudstilling af adskillige mindre arbejder i bronze, marmor, keramik, malerier og tegninger. Anders Gjerding Geertsen er uddannet på Århus Kunstakademi og på billedhuggerværksteder i Pietrasanta i Italien, hvor adskillige af hans større værker også er støbt.

Nogle af hans store værker står placeret i det offentlige rum, som f.eks. Århus Universitet, Hadsten Rådhus og Museumstorvet i Grenaa.

I 2009 skabte han skulpturen ’Sammentræf’ foran Kulturperronen i Auning. Den består af tre stiliserede figurer i interaktion med hinanden – et billede på de mange sociale aktiviteter, som Kulturperronen danner rammen om.

Anders Gjerding Geertsen er en kunstner med betydelig international erfaring, idet han udover sine ophold hos bronzestøbere i Sydeuropa også har haft stipendieophold på det nordiske kunstcenter ’Suomenlinna’ i Helsingfors i Finland og været ’Artist in residence’ på University of Alaska, Fairbanks, USA, og undervist på Nordiska Konstskolan, Kokkola, Finland.

Han er bl.a. repræsenteret på Museo dei Bozzetti, Pietrasanta, Italien og Puusteeli Skulpturcenter, Kemijärvi, Finland.


Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.