Sirenerne testes klokken 12 - men med et fredeligt formål

I år er konteksten for sirenetesten præget af krigen i Ukraine, og det er derfor ekstra vigtigt at understrege, at afprøvningen af sirenerne 4. maj blot er en test. Orienteringen er ikke mindst rettet til de ukrainere, som har hørt rigeligt med sirener, og som skal vide, at denne gang er det med fredeligt formål.

Artiklens øverste billede
Send venligst buskabet videre til ukrainere, du kender eller har kontakt med. Foto: Beredskabsstyrelsen

Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen tester hvert år varslingssirenerne den første onsdag i maj klokken 12.00.

Myndighederne bruger varslingssirenerne til at advare om større ulykker eller katastrofer. Derfor er det vigtigt at teste sirenerne, både for at identificere eventuelle fejl og for at minde borgerne om, hvad de skal gøre ved en reel varsling.

I år er konteksten for sirenetesten naturligvis præget af krigen i Ukraine.

Derfor er informationsmateriale om sirenerne og testen af dem oversat til ukrainsk og russisk. Materialet foreligger i forvejen på dansk, engelsk og en række andre sprog. Materialet er tilgængelig på brs.dk.

»Hjælp dine medborgere ved at oplyse dem om, at lyden den 4. maj er en test, og at der ikke er grund til bekymring,« lyder buskabet fra Beredskabsstyrelsen.

Fokus på ukrainerne

«Det er vigtigt, at information om testen når bredt ud, så vi ikke skaber unødig bekymring. Samtidig er det vigtigt, at man som borger er klar over, hvordan man skal forholde sig, hvis man hører sirenerne ved en reel varsling, og det er testen en anledning til at oplyse om,« udtaler Lars Aabjerg Pedersen, kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, og fortsætter:

«Vi har hvert år fokus på information til de grupper, som kan blive bekymrede, når vi tester sirenerne. I år har vi i sagens natur ekstra fokus på ukrainere i Danmark, som kan have nylige erfaringer med lyden af sirener i en helt anden kontekst.«

Læs også

Del artiklen