Leonora Christina stiller op for Ukraine

Den eminente fortæller Lisbeth Weitemeyer lægger stemme til kongedatteren Leonora Christina og hendes turbulente liv, når Bregnet Kirke 1. maj kl. 14 inviterer til støttearrangement for ukrainere, der er på flugt fra krigen.

Artiklens øverste billede
Leonora Christina ca. 1643, malet af Karel van Mander, Frederiksborgmuseet

Det er et stykke spændende Danmarkshistorie, levende og dramatisk fortalt af Lisbeth Weitemeyer, som publikum kan opleve på søndag i Bregnet Kirke. Det er den bevægende beretning om én af 1600-tallets farverige personligheder og mennesker omkring hende, nemlig Leonora Christina.

Velkendt er hendes årelange fangenskab i Blåtårn, hvor hun i ensomhed og fornedrelse skrev den bevægende selvbiografi ”Jammers Minde”. Men hele den vilde historie om Leonora Christinas skæbne fra storhed til undergang, foldes flot ud af dramaturgen og forfatteren Lisbeth Weitemeyer, der har specialiseret sig i den levende mundtlige fortælling, hvor hun i sin historiske dragt spiller rollen som kongedatteren.

Valgfri entré

Fortællingen opføres i Bregnet Kirke som støttearrangement for de krigsramte ukrainere, og alle entréindtægter sendes til Folkekirkens Nødhjælp indsats i Ukraine.

Der er ikke fastsat nogen bestemt entré, og publikum opfordres til at donere et valgfrit beløb, siger sognepræst Anne Marie Tolbod, der også medvirker i programmet sammen med organist Helle Zederkof.

Et liv i sus og dus

Lisbeth Weitemeyer fortæller hvad tilhørerne skal opleve:

»Fortællingen om ét af Christian den 4. og Kirsten Munks mange børn, Leonora Christina, tager sit udspring i Maribo Kloster, hvor kongedatteren tilbragte sine sidste år efter frigivelsen fra 22 års fangenskab i Københavns Slots fængsel, Blåtårn.

Leonora fortæller med glæde og sorg om sit liv og sit ægteskab med statsmanden Corfitz Ulfeldt, der nåede Danmarks højeste embede som rigshofmester. Sammen kom de to helt til tops i et liv og ægteskab med mange børn, en storslået bolig i København, og de levede med anerkendelse, misundelse, i sus og dus, med fjender og venner.

Med Frederik 3.’s tronbestigelse i 1648 var festen forbi, både for Ulfeldt professionelt og for dem begge personligt. Flugten fra Danmark førte videre til Ulfeldts indlemmelse i den svenske konges krig mod Danmark. Turbulente år førte parret videre til fangenskab i Hammershus, eksil på Ellensborg på Fyn, flugt til Tyskland og til slut parrets undergang.«

Læs også

Del artiklen