Clemmensen har brugt Tolkien til at gøre en revolutionerende historisk opdagelse
Casper Clemmensen kan især én ting her i livet. Han kan fortælle historier, og nu har han gjort en historisk opdagelse, der sætter Østjylland og ikke mindst Syddjurs på verdenskortet. I hans nye bog dokumenterer han sammenhængen mellem en hidtil ubeskrevet jysk exodus i 400-tallet og Tolkiens eventyr. Og så filosoferer han over fællestræk mellem det moderne menneske og Gollum.

Eventyr bliver gjort til videnskab i historiker Casper Clemmensens nye bog ’Tolkien og det Mytiske Jylland’, som udkommer i denne uge.
Det er efterhånden ikke længere en nyhed, at den britiske forfatter J.R.R. Tolkien lod sig inspirere kraftigt af Syddjurs, Samsø og området omkring Aros, det gamle Aarhus, da han skrev sine største værker om hobitterne. Det er i sig selv en eventyrlig opdagelse at gøre, men bag den ligger i følge Casper Clemmensen svaret på et blankt kapitel i danmarkshistorien, som han får beskrevet ved at dykke ned i Tolkiens forskning. Tolkien var nemlig mere end forfatter. Han var professor og lingvist, og så var han nærmest besat af jyder og det angelsaksiske.
At det lige skulle blive Casper Clemmensen, 46, som binder en af historiens største eventyrforfattere sammen med en historisk begivenhed, der i sig selv rummer elementer af eventyr og heltedåd, giver vældigt meget mening. I bogen og den forskning, der ligger bag, går hans to passioner nemlig op i en højere enhed: fortælling og historie. Han har altid elsket historie. Både at nørde den og ikke mindst at fortælle den. Faktisk ligner han og Tolkien hinanden på det punkt.

En mesterlig fortæller
Alle somre som barn og ung tilbragte Casper Clemmensen på Anholt hos en vens bedstemor, som kunne gøre historier om nedgravede borge og legendariske slagmarker så levende, at vikingetiden kom helt ind under huden på ham. Han elskede hvert øjeblik af det, og heksen, som de kaldte hende, lagde kimen i ham.
»Mine forældre kaldte mig den nye Palle Lauring. Der er virkelig mange ting, jeg ikke behersker i det her moderne liv, men fortælle, det kan jeg. Til gengæld hader jeg al teknologi og i det hele taget går jeg nok lidt mod strømmen og udviklingen.«
Han læste historie på Aarhus Universitet.
»Jeg kan ikke lige huske, hvornår jeg blev færdig, jeg er frygtelig distræt, men jeg har altid vidst, at jeg ikke skulle ud at være gymnasielærer eller arbejde i en kommune, som de fleste andre på mit hold.«
Så Casper Clemmensen satsede på at bygge sit liv op omkring de fortællinger, han ved, han er god til at formidle, og det er lykkedes ham at gøre det til sin levevej som bl.a. foredragsholder, tv-vært og meget mere. Og det er stadig den dag i dag Østjylland, der har hans store interesse.
»Der findes helt utrolige historier at fortælle i alle afkroge af det her område. Det var jo det vildeste magtcentrum i vikingetiden - ja, faktisk så langt tilbage, vi kan huske. Historier, som er glemte og begivenheder, som er selve inspirationen til Tolkiens eventyr, der jo samlet er de tredje mest solgte tekster i det 20. århundrede, kun overgået af Biblen og Koranen. Det er jo vildt nok.«
Det er nu ikke, fordi Casper Clemmensen har nørdet Tolkien hele sit liv. Inden hans forskning til denne bog, var en af hans eneste erfaringer med Tolkien, den han gjorde sig, da han som ung mand kæmpede sig gennem første bind af Ringenes Herre, kun for at imponere en pige.
Så det, min forskning gør, er i virkeligheden at samle de opdagelser, der handler om danmarkshistorien, som Tolkien efterlod. Det har ingen gjort før.
Jyden er sej
Casper Clemmensens arbejde med sin bog ’Det mytiske Jylland’ startede et andet sted, nemlig at han ville finde Jyllands oprindelse. Tilbage i 400-tallet, jernalderen, fandtes der ikke et Danmark. Danerne holdt til på Sjælland, mens Jylland var delt i to. Fra Vejle og mod nord fandtes jyderne. Mod syd fandtes anglerne og lidt længere nede sakserne.
»Arkæologien viser, at anglerne var ved at presse den jyske folkestamme mod nord, men så kom danerne i 450 og smadrede det hele. Jyderne blev fordrevet, og hvad der derefter skete med dem, har indtil nu været et blankt kapitel i vores danmarkshistorie.«
Men mens han sad og søgte i kilder, blev Tolkiens navn ved med at dukke op, og Casper Clemmensen undrede sig.
»Jeg opdagede, hvordan flere navne og karakterer fra vores kulturhistoriske arv af bl.a. sagaer ikke bare havde inspireret ham, men direkte blev brugt i hans værker. Han var nærmest besat af den jyske folkestamme, så nu flyttede min research sig fra jyderne og over i Tolkien.«
Lyrik og skønhed
Historiefortællingen har lært os, at angelsakserne tog til England efter, at danerne fordrev dem og skabte en kultur, som byggede på de høviske idealer, som vi kender dem fra vores sagaer. Værdier om familie, ære, skønjomfuer, riddere og heltedåd, der løb som en rød tråd helt fra 500-tallet og helt op til slutningen af den victorianske tid. Værdier, som J.R.R. Tolkien hele sit liv og allerede fra barnsben af havde en brændende drøm om at genoprette.
Desværre var han født i en anden tid. Han oplevede, at industrialiseringen forrådnede hans idealer. Mennesket blev historie- og værdiløse i fabrikker og byer.
Netop da han var færdig med at læse lingvistik på Oxford Universitet, udbrød 1. verdenskrig. Han og tre venner blev sendt i skyttegravene, men inden lovede de hinanden at forandre verden med lyrik og skønhed, når krigens rædsler var slut. Tolkien overlevede som den eneste og forsøgte resten af sit liv at holde løftet.
»Vi kan se ud af brevvekslinger, at han er indædt modstander af udviklingen, og han forsøger med eventyr, ord, elver og sagnkonger at lave en modvægt til krige, fabrikker, stål og industri. Hans våben er lyrik og skønhed, og den finder han i historierne om den jyske folkestamme.«
Tolkien, som jo er sprogprofessor, bruger hele sit liv på at forske i jyden og den angelsaksiske historie, men hans arbejde bliver aldrig samlet og udgivet videnskabeligt. Efter hans død i 1973 fandt man tusindvis af sider. En mosaik af ikke udgivet forskning.

Tolkien forsøger med eventyr, ord, elver og sagnkonger at lave en modvægt til krige, fabrikker, stål og industri. Hans våben er lyrik og skønhed, og den finder han i historierne om den jyske folkestamme i bl.a. Syddjurs.«
Gennembrud med Eotenum
Måske er både Clemmensen og Tolkien distræte, men de er også flittige og stædige, så da Casper Clemmensen opdager en bog af Tolkien, en stykke af mosaikken, der analyserer skriftlige kilder fra angelsaksernes tid, kaster han sig over den.
»Den er supernørdet, og jeg er jo ikke lingvist, men jeg arbejder mig gennem den, for i den undersøger Tolkien jo netop det, der var mit udgangspunkt, nemlig jydernes oprindelse. Det går op for mig, hvilken opdagelse han faktisk har gjort, og det bliver gennembruddet.«
Ordet, det hele handler om, er eotenum. Det er altid blevet oversat med monstre eller kæmper i ældgamle sagaer, men Tolkien fører bevis for, at oversættelsen er forkert. Eotenum betyder jyde.
»Han har altså beskrevet en del af danmarkshistorien, som vi selv har glemt. Han har ført bevis for, at der i 450 foregik en exodus, en udvandring af den jyske folkestamme. Han har bevist, af jyderne spillede en helt central rolle i grundlæggelsen af det angelsaksiske England og dermed selve fødslen af den vestlige civilisation, 350 år før vikingetidens begyndelse,« forklarer Casper Clemmensen.
»Så det min forskning gør, er i virkeligheden at samle de mosaikstykker, Tolkien efterlod. Det har ingen gjort før, men det er helt uden for diskussion, at vi for det første har fået beskrevet et blankt kapitel i vores historie, og for det andet fået vist, hvor mange navne og fortællinger fra bl.a. Syddjurs, der optræder i Tolkiens univers.«
Er vi alle Gollum?
Casper Clemmensen har altid gået mod strømmen, og det gør han også med udgivelsen af den her bog. Den er resultatet af fire års forskning og en lille revolution i sig selv i forhold til de metoder, han anvender, for kan man bruge eventyr som kilde i forskning?
»I mange år har arkæologien nærmest haft monopol på at kortlægge vores historie, men der findes mange andre kilder, bl.a. de skriftlige, og selv om Tolkien fortæller eventyr, så baserer hans arbejde sig på solid sproglig forskning, så de to ting behøver ikke at være modsætninger.«
Tolkiens verdenssyn ligger ikke langt fra Casper Clemmensens eget, og derfor bruger han også sidste del af bogen på at filosofere over, hvor vi er på vej hen som mennesker, præcis som Tolkien gjorde.
»Som ham er jeg også bange for, at vi bliver historieløse og ufrie væsner i udviklingens navn. Forbrændingsmotoren var for ham den værste opfindelse nogen sinde, og ringen i Ringenes Herre er et symbol på den. Den stoppede mennesker i at bruge sine hænder. De mistede forholdet til naturen, deres historie og de gode, gamle værdier. Og det samme sker i dag. Bl.a. med teknologien. Hele tiden skal alt være nemmere og smartere, og vi skal opdatere og konvertere, men vi bliver fortabte. Som Gollum, der opsluges. Alle siger, at jeg ikke kan stoppe udviklingen, men hey - vi er jo selv udviklingen.«
Stolt af Syddjurs
Bogen kommer til at sætte Syddjurs på verdenskortet. Virksomheden Ellevirke, som er grundlagt af Casper Clemmensens samarbejdspartner Daniel Astola, er allerede i gang med i samarbejde med bl.a. kommunen, bibliotekerne og kultursteder at udvide historiefortællingen ved at gøre det endnu mere tydeligt, hvor mange seje ting, der er foregået netop her, bl.a. ved at sætte Tolkien-skilte op.
»Jyden har været sindssygt sej, og det skal ligge i vores selvforståelse. Vi skal lære vores unge mennesker, at de kan være stolte af deres ophav og det sted, de kommer fra. Historie er vigtig. Den giver rødder, og i den her globaliserede verden er rødder vigtige. Og så skal man da heller ikke underkende den betydning, det her kan få økonomisk og brandingmæssigt for Syddjurs.«