Menighedsrådet i Kolind er brækket midt over - hva' nu?

Fire medlemmer sagde i sidste uge farvel til Kolind-Ebdrup-Skarresø Menighedsråd, så der nu kun er tre medlemmer tilbage, og det er naturligvis et prekært problem.

Artiklens øverste billede
Kolind-Ebdrup-Skarresø Menighedsråd er blevet revet midt over, men bygge/renoveringsprojektet af den gamle præstegård med tilhørende konfirmandstue fortsætter. Arkivfoto

Torsdag i sidste uge meddelte fire ud af syv medlemmer af Kolind-Ebdrup-Skarresø Menighedsråd, at de havde valgt at stoppe.

De fire er: Simon Bonne Kjær, der er næstformand, Helle Bjerregaard, Cecilie Siljeholt Rønde og Else Merete Tauber Andersen.

Sidstnævnte fortæller til Adresseavisen, at hendes afgang udelukkende skyldes sygdom.

»Jeg har været med i 34 år og har nydt det meget, men sygdom har gjort det nødvendigt for mig at stoppe.«

Cecilie Siljeholt Rønde, der bor i Ebdrup, kom først med i menighedsrådet i april 2002, fordi der manglede en repræsentant fra byen.

Hun ønsker ikke at udtale sig for nuværende, men måske på et senere tidspunkt.

Tilbage sidder nu kun formand Søren Rønde Hansen, Ole Mikkelsen og Gunnar Kolind.

Et menighedsråd skal bestå af mindst 5 og højst 15 medlemmer.

Ud over de valgte medlemmer består menighedsrådet af tjenestemandsansatte sognepræster samt overenskomstansatte præster, der er ansat i pastoratet for mindst et år, som fødte medlemmer. Det siger lovgivningen.

Provst Benedikte Bock Pedersen, Syddjurs, bekræfter over Adresseavisen, at hun har fået en melding om kvartettens afgang, men provsten har ikke yderligere kommentarer for nuværende.

Næstformand træt af det

Simon Bonne Kjær, der nu er tidligere næstformand, er træt af, at han er nødt til at forlade menighedsrådet før tid.

»Jeg blev i sin tid spurgt af formand Søren Rønde Hansen, om det ikke var noget for mig at komme i menighedsrådet, og det var det. Jeg har altid interesseret mig for gamle bygninger, som bl.a. kirker, er faktisk lidt af en nørd på området, så derfor kunne jeg se mig selv yde en indsats her,« siger Simon Bonne Kjær.

»Desværre er der sket nogle ting, som jeg ikke ønsker at uddybe nærmere, der har gjort, at jeg ikke længere kunne se mig selv fortsætte i menighedsrådets arbejde. Derfor besluttede jeg mig for at meddele de andre, at jeg trak mit mandat.«

- Går I fire som en samlet flok?

»Jeg ved, hvorfor jeg selv går, men hverken vil eller kan udtale mig på de andres vegne. Det må de selv sige noget om.«

- Hvordan ser du fremtiden for Kolind-Ebdrup-Skarresø Menighedsråd?

»Jeg håber meget, at det resterende menighedsråd kommer i mål med deres projekter, ikke mindst renoveringen og tilbygningen til præstegården og konfirmandstuen, så vi kan få en fast præst i Kolind igen. Det er vigtigt, at der kommer ro på, og det bliver motiverende for ansøgere, når den tid kommer, at kigge til Kolind.«

- Hvordan har du det med beslutningen om at stoppe?

»Det er da brandærgerligt, men jeg var nødt til at gøre, som jeg gjorde. Jeg kunne ikke længere se mig selv i arbejdet, og jeg ønsker som sagt ikke at uddybe, hvad det nærmere handler om.«

Simon Bonne Kjær afviser, at det er uenighed om byggeprojektet ved præstegården og konfirmandstuen i Gammel Kolind, der anstødsstenen.

»Slet ikke. Det glæder jeg mig til bliver færdigt. Det bliver bare godt.«

Adresseavisen har hele tirsdagen forgæves forsøgt at få formand for menighedsrådet, Søren Rønde Hansen, i tale for en kommentar, men Adresseavisen fortsætter ufortrødent.

Adresseavisen vil gerne spørge formanden om, hvad han ser som årsagen til, at menighedsrådet er brækket midt over? Er det generationernes forskellige syn på arbejdet i menighedsrådet? Er det formanden, der med sin lange erfaring fra menighedsrådsarbejdet, har haft svært ved at samle trådene?

Det er tydeligt, at det er en øm sag for de involverede. Ingen ønsker at gå i store trampende træsko, men helst på listefødder.

Suppleringsvalg?

Det bliver nu det tilbageværende menighedsråd, der skal melde tilbage til biskoppen om fremtiden. Med kun tre medlemmer er rådet ikke beslutningsdygtigt.

I Menighedsrådsloven står der i §24: »Menighedsrådets beslutninger træffes i møder. Menighedsrådet er beslutningsdygtigt, når mindst halvdelen af medlemmerne er til stede.«

Adresseavisen erfarer, at de to suppleanter, Myrna Henriksen og Bodil Kalsmose, også har meldt pas.

Det trækker derfor op til et suppleringsvalg til Kolind-Ebdrup-Skarresø Menighedsråd til efteråret velsagtens.

Det er biskoppen som alene afgør om menighedsrådet skal dannes af de tilbageværende medlemmer og præsten, eller om der skal udskrives udfyldningsvalg (suppleringsvalg).

Det seneste menighedsrådsvalg var i efteråret 2020. Derfor virker det ikke sandsynligt, at det resterende menighedsråd og præsten får lov af biskoppen til at køre videre alene.

Uden fast præst

I 37 år var Anne Kirstine Langkjer en både folkelig og værdsat præst ved de tre kirker i Kolind, Skarresø og Ebdrup. Det er nu snart fire år siden, at hun hængte præstekjolen i skabet.

Siden da har man kørt uden fast præst, men med vikarer i stedet. I en periode var det med en ung præst, Gunilla Nygaard Knudsen, ved roret, men hun stoppede pludseligt og er siden blev ansat som præst ved Egå Pastorat.

For nuværende er det Per Bach, der egentlig var gået på pension, som løser opgaven.

Skimmelsvamp

Det skyldes ikke uvilje nogen steder, at Kolind, Ebdrup og Skarresø er uden fast præst, men udelukkende det forhold, at den gamle præstegård i Gammel Kolind med tilhørende konfirmandstue for fem år siden fik konstateret skimmelsvamp. Derfor måtte Anne Kirstine Langkjer rykke ud af præsteboligen i sit sidste embedsår.

Oprindeligt var det planen, at præstegården så skulle væltes og i stedet skulle der opføres en ny, men det modsatte et politisk flertal i det tidligere Syddjurs Byråd sig anført af SF-udvalgsformand for Natur, Teknik og Miljø, Kim Lykke Jensen, sig - med henvisning til præstegårdens flotte bedømmelse i SAVE-registreret.

Hvis menighedsråd og provstiudvalg modsatte sig, ville et politisk flertal gennemføre en bevarende lokalplan for præstegården.

Det tog man ad notam. Der var ikke andet at gøre.

Mens provstiudvalget med henvisning til økonomien i stedet foreslog at sælge præstegården og arealerne, foretrak menighedsrådet at renovere og bygge til.

Med menighedsrådets formand Søren Rønde Hansen i spidsen er der blevet lavet et byggeprojekt, som var planlagt færdigt til december i år.

Først når det står færdigt, kan der blive tale om at ansætte en ny præst, der kan afløse Anne Kirstine Langkjer.

Provstiudvalget har bevilget 8 mio. kroner til byggeprojektet. Summen er fordelt med et fast beløb til præstegården og et fast beløb til konfirmandstuen.

»Provstiudvalget forsøgte at overbevise menighedsrådet om fordelen ved at sælge, men det lykkedes ikke. Derfor bevilgede man i stedet et beløb til gennemførelse af menighedsrådets projekt i respekt for ønsket om at bevare præstegården. Det har så været op til menighedsrådet at styre det i mål,« siger Benedikte Bock Pedersen.

Adresseavisen opaterer...

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.