Sådan overlever dit drivhus din ferie

Flere uger uden vand, udluftning og pleje kan dræbe planterne i dit drivhus. Få gode råd til, hvordan dit drivhus overlever sommerferien.

Artiklens øverste billede
En selvvandingskasse eller en kapilærvandingskasse kan vande for dig i de uger, du ikke er hjemme. Foto: Berit Rørbøl, Videncentret Bolius

Der er som regel godt gang i drivhuset, når du drager på sommerferie. De mange lyse timer og varme temperaturer gør, at tomat, agurk, peberfrugt – og hvad du ellers har plantet – vokser derudaf.

Men er du bortrejst i en eller flere uger, er der her et par gode råd til, hvad du kan gøre for at sikre, at planterne i dit drivhus overlever sommerferien.

Jævn vanding

Sørg for jævn vanding og gødning til drivhusplanterne.

Køb en selvvandingskasse, der kan vande for dig i de uger, du ikke er hjemme. En selvvandingskasse – eller en kapilærvandingskasse, som de også kaldes – fungerer ved, at en plantesæk placeres på toppen af kassen, samt at der fyldes jord i de tre rør, der leder fra plantesækken og ned til vandet i kassen.

De tre rør med jord i vil herefter suge vand op til resten af plantesækken, nok til en til to ugers vandforbrug, alt efter plantetyper og vejrforhold.

Dyrker du tomater, agurker eller andre afgrøder i selvvandingskasser, kan afgrøderne klare sig i cirka otte dage, inden der igen skal fyldes vand på kasserne. Få eventuelt en nabo til at fylde nyt vand på, hvis du skal være væk længere tid en det.

Bland flydende gødning i vandet. Mængden af gødning, der skal tilsættes, afhænger af produktet, så følg doseringsvejledningen.

Du kan købe en selvvandingskasse i de fleste større havecentre, planteskoler eller på nettet.

Skal du væk i meget længere tid, må du enten få en nabo til at vande eller installere et automatisk vandingsanlæg. Der findes mange forskellige typer, og de kan erhverves for cirka 1.000 kr.

Det kan være en god idé at sørge for skygge eller automatiske vinduesåbnere i dit drivhus, mens du er på sommerferie. Foto: Luna Worm, Videncentret Bolius

Frisk luft

Automatiske vinduesåbnere kan sørge for frisk luft.

Ilt og et tempereret klima er vigtigt for dine afgrøders vækst. Kommer temperaturen i drivhuset over 30 grader, kan planterne tage skade og afgrøderne blive ødelagt.

Sørg derfor for jævn udluftning, for eksempel via en nabos hjælp, der kan åbne vinduerne om morgenen, lade vinduerne stå åbne dagen igennem og lad dem stå på klem om natten.

Du kan også montere automatiske vinduesåbnere på vinduerne i dit drivhus, der åbner af sig selv, når der bliver for varmt. De koster omkring 500 kr. og er lette at montere selv.

Skab skygge

Skab skygge med skyggegardiner, skyggenet eller kalk.

Undgå, at dine planter står i direkte sol. Brug automatiske skyggegardiner eller skyggenet. De er relativt lette selv at montere. Forhør dig der, hvor du købte dit drivhus.

Du kan også kalke vinduerne til. Køb noget drivhuskalk, rør det op i vand, brug en kalkekost og kalk glassene til. Det reducerer lysindfaldet, men holder ikke en hel sæson. Du skal nok gøre det to til tre gange i løbet af en sæson.

Lug ud

Lug grundigt ud inden ferien.

Rens godt ud i drivhuset, inden du tager af sted på ferie. Fjern syge og halvvisne plantedele, så de ikke smitter de andre planter, mens du er væk. Skær de skud af, du ikke ønsker skal udvikle sig yderligere, for eksempel sideskud i bladhjørnerne på tomatplanterne.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.