I selskab med søde kager og stærke kvinder

BMA - Maltfabrikken byder på historisk kaffebord og foredrag om stærke kvinder og husmødre, der styrede husholdningen med fast hånd.

Artiklens øverste billede
I begyndelsen af 1900-tallet blev der grundlagt en række konditorier af kvinder som Staugaards konditori i Randers. Indehaver Henriette Staugaard ansatte kun kvinder i sin forretning, efter en mandlig ansøger til jobsamtalen havde spurgt, om ”det nu virkelig var nødvendigt at vaske kageformene mellem hver brug”. Foto: Randers Stadsarkiv

Glæd dig til masser af søsterkage, tekage og flødeskumslagkage bagt efter gamle opskrifter og lyt til fortællinger om kogebøger, konditorer og komfurets betydning for kagespisning i 1800-tallets Danmark. Foredraget runder også emner som teknologiske landvindinger, litteratur og husmoderens ofte oversete, men hårde og fint udviklede arbejde.

Det er bibliotekar Karin Hedemand og museumsinspektør Lea Glerup Møller, der torsdag 15. september kl. 14.30-16 byder på fortællinger og historisk kagebord, hvor du får chancen for at smage på fortidens gode kager.

Krævende arbejde

Karin Hedemand tager udgangspunkt i bøgernes verden og fortæller om kvindernes arbejde i køkkenet gennem tiden. Her dykker hun ned i forskellige fortidige opskrifter og giver anbefalinger af såvel kogebøger som faglitteratur og skønlitteratur om historiske kvinder og kager.

»Vi vil gerne skabe større bevidsthed om kvinders liv og virke. Husmoderens arbejde i hjemmene er ofte blevet overset, og det er synd, for det krævede i den grad sin kvinde at styre et hjem med børn i mange aldre og uden de hjælpemidler i køkken og bryggers, vi kender i dag,« pointerer bibliotekar Karin Hedemand i en pressemeddelelse.

Der bydes på tre forskellige historiske kager fra hver deres historiske periode. Kagerne fortæller nemlig om vilkårene for at bage kage og hvilke råvarer, der var til rådighed i perioden.

Der vil være en søsterkage bagt efter en opskrift fra 1703. Her er i virkeligheden tale om en hybrid mellem de søde brød, og hvad vi i dag kalder kage. Søsterkagen er blandt andet krydret med citron og rosmarin.

Man får desuden lov til at smage på en tekage, hvor opskriften stammer fra Madam Mangors kogebog fra 1852. Endelig byder arrangementet på en dekadent flødeskumslagkage kreeret af Lundbergs Spisehus anno 2022.

Billetter købes på syddjursbibliotek.dk.

Bemærk! Der er ikke gratis adgang for medlemmer af museumsklubben.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.