Når vi synger højt og glad sammen, gjalder det fra Mørke til Dagstrup og kan høres i Løgten og Lystrup

Sangen er en integreret del af hverdagen i Mørke Børnehus, og det kom smukt til udtryk ved sidste uges Små Synger Sammen Dag.

Artiklens øverste billede
Der blev sunget godt med af alle på 'trappen' i Mørke Børnehus til sidste uges må Synger Sammen Dag. Foto: Lars Norman Thomsen

»Når vi synger, bliver der frigivet endorfiner i hjernen, som giver en følelse af velvære, og samtidig kan sangen stimulere dannelsen af signalstoffer som dopamin og serotonin, der har en positiv effekt på vores humør og energiniveau. Den effekt bliver sandsynligvis forstærket, når vi synger sammen med andre,« har Lasse Skovgaard, ph.d. i sundhedsvidenskab, musikpædagog og organist udtalt i forskellige sammenhænge, når han har holdt foredrag om sangens gavnlige virkninger.

Det er Elise Trøllund Engrob Kokholm, 37, nyudnævnt leder af Sangkraft Syddjurs, meget enig i.

»Det er afgørende for trivslen og indlæringen, at pædagogerne rustes til at synge med børnene - og det vil Sangkraft Syddjurs gerne arbejde fokuseret på i fremtiden,« siger hun.

Hun er uddannet cand. mag. i Moderne Mellemøststudier fra Syddansk Universitet og har en bachelor i Religionsvidenskab fra Aarhus Universitet, men har også selv sunget i kor på et professionelt niveau i en årrække.

Elise Trøllund Engrob Kokholm skal som ny leder af Sangkraft Syddjurs få sangen til at gjalde i alle egne af kommunen. Foto: Lars Norman Thomsen


Hun er efter sommerferien startet som leder af Sangkraft Syddjurs.

Sangkraft Syddjurs bliver i løbet af de første par år funderet i Kulturskolen Syddjurs med Elise Trøllund Engrob Kokholm som hende, der skal samle alle de gode sang-projekter og sætte nye i søen. Hun har erfaring med fundraising flere tidligere jobs, og det vil hun udnytte i sit nye lederjob.

Det er afgørende for trivslen og indlæringen, at pædagogerne rustes til at synge med børnene.

 Elise Trøllund Engrob Kokholm, leder af Sangkraft Syddjurs

Sangglæde i Mørke

Børnehusene i både Mørke og Ådalen er certificerede Sangglade børnehuse.

Det betyder, at sangen er en integreret del af hverdagen de to steder, og derfor var børnene klar til sang og bevægelse ved Den nationale Små Synger Sammen Dag i sidste uge.

Med multispillemanden Hugo Nørgaard ved klaveret og med diverse blæseinstrumenter ved hånden, bl.a. den voluminøse trombone, og sangeren Kristine Worre Roed Thastum ved mikrofonen, begge fra Kulturskolen Syddjurs, blev der sunget godt med i den halve time seancen varede i Mørke Børnehus.

»Vi vil synge mere,« lød det da også appellerende fra flere af børnene, da sidste sang var sunget.

»Hugo og Kristine kommer snart igen, så synger vi videre,« lovede Helle Tarp Madsen, daglig leder af Mørke Børnehus, der er en særskilt fløj til Mørke Skole.

At sangen ofte gjalder fra mange struber i Mørke Børnehus kom fint til udtryk ved, at ingen børn havde fokus rettet mod andre steder i huset.

De mindste havde mest store øjne og kiggede betuttet rundt, men deltog ivrigt, når der skulle klappes eller sparkes i takt til musikken understøttet af de voksne. De største børn var på fra første tone og ikke skræmte af at skulle synge ud.

Den fik på alle tangenter.

Mørke Børnehus er så snedigt og genialt indrettet med en trappe (tribune) placeret centralt, hvor alle kan samles og se, hvad der foregår. Det er med til at styrke relationerne og båndene, når der kaldes til fællessang.

Yderligere otte pladser

Lige nu er der 32 børn i vuggestuen og 45 børn i børnehaven hos Mørke Børnehus.

»Vi er normeret til 60 børn i børnehaven og 24 børn i vuggestuen, men kan i den grad mærke, at der er flyttet mange børnefamilier til Mørke i de senere år,« siger Helle Tarp Madsen.

I Mørke er der pt. ikke en kommunal byggegrund at erhverve, og det er også blevet kritiseret højlydt af både Mørke Distriktsråd og byrådspolitikere fra Mørke.

»I øjeblikket har vi en lang venteliste til vuggestuen, og derfor ser vi frem, at vores nybyggeri bliver færdig. Vi forventer, at det bliver til december. Vi kan klare lige nu at være flere i vuggestuen end vi er normeret til, fordi der er plads i børnehavedelen. Sådan bliver det ikke ved med at være, men det er kun yderst positivt.«

Koster en god million

Udvidelsen af Mørke Børnehus med en ekstra vuggestuegruppe er godkendt af Byrådet 23. februar 2022. Ombygningen vil koste 1.125.000 kr.

Der er givet rådighedsbeløb og anlægsbevilling. Beløbet blev finansieret af dagtilbud, men reelt dækket af mindreudgifter på Skoleområdet i 2021, forklarer Kenneth Enrico Petersen, leder af dagtilbud ved Syddjurs Kommune.

Han kan bekræfte, at det ikke kun er i Mørke, at der er blus på alle lamper og stor efterspørgsel efter pladser i dagpleje, vuggestuer og børnehaver i mange egne af Syddjurs.

Syddjurs er kendetegnet ved at være en af de få kommuner, der både oplever markante stigninger i antallet af børn og i antallet af ældre, og det presser embedsværket og politikerne til at finde løsninger.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.