Karen Blixen og Ellen Dahl: Et kammerspil om søstrene Elle og Tanne et døgn i 1946 i et sommerhus på Mols
Teaterstykket ’Sommerhuset på Mols’ om søstrene Ellen Dahl og Karen Blixen får premiere fredag på Kulturhotellet i Rønde. Det nystartede Teater Udsyn i co-produktion med Syddjurs Egnsteater får hermed sin debut.
»Jeg synes, at livet har været dejligt, skønt jeg næsten altid har været syg. Der er så mange dejlige ting. Men jeg indrømmer, at jeg altid har været mere knyttet til naturen og musikken end til menneskene.«
Sådan skriver Ellen Dahl, kaldet Elle, til sin berømte storesøster, Karen Blixen, kaldet Tanne, på sit dødsleje i februar 1959.
Der var blot 16 måneders aldersforskel mellem de to søstre, og de bevarede livet igennem et tæt forhold trods, at de var meget forskellige.
»Elle og Tanne havde også en ældre søster, Inger (Ea), og siden fulgte brødrene Thomas (Tommy) og Anders. Alle tre piger blev undervist hjemme på Rungstedlund af moderen og forskellige lærerinder samt af deres Moster Bess på den nærliggende Folehavegård. Ea var musikalsk begavet og Tanne, som tidligt viste sit talent som forfatter, tegner og iscenesætter, var nok en stor mundfuld for Elle, men hun lod sig ikke undertrykke eller intimidere af deres dygtighed og stod aldrig i skyggen af søstrene. Elle var en drømmer og på mange måder helt sin egen. Hun dyrkede sport, spillede violin, og hendes litterære sans kom Tanne til gode allerede i børne- og ungdomsårene. I barndommen og i de tidlige ungdomsår var Elle og Tanne uadskillelige. Når Tanne havde skrevet eller blot udtænkt sig en ny historie, var Elle som regel den første, som hørte den og gav sin mening til kende.«
Det er forfatteren Morten Vilhelm Keller, der skriver sådan i sin bog ’Ellen Dahl, Mols og Litteraturen’. Han er grandnevø til Ellen Dahl og Karen Blixen.
Morten Vilhelm Keller er søn af journalisten og forfatteren J.R. Keith Keller og Ingeborg Dinesen og dermed barnebarn af Thomas Dinesen, som var Ellen Dahls og Karen Blixens lillebror.
Sommerhuset på Mols
De to søstres relation, indbyrdes psykologi og intensitet i samværet bliver nu fortalt i teaterproduktionen ’Sommerhuset på Mols’. Det er det nystartede Teater Udsyn med base i Rønde, der sammen med Syddjurs Egnsteater står bag.
Sommerhuset, der refereres til i titlen, er Lille Strandkær, som er tegnet af arkitekten Egil Fischer og opført i 1929.
Huset ligger godt gemt i dag bag store træer, vild natur og bakker i Mols Bjerge, men man kan høre havets brusen meget tydeligt. Huset står næsten uberørt inde som ude.
Sommerhuset var en helle for bl.a. de to søstre, der her ofte satte hinanden stævne og fandt en ro til at skrive.
Ellen Dahl havde sammen med sin mand, landsretssagfører Knud Dahl, et nært forhold til Mols og Mols Bjerge. Parret investerede i et stort naturområde i Mols Bjerge, som Ellen Dahl i 1951 skænkede til Naturhistorisk Museum med de tilhørende ejendomme Nedre Strandkær og Husmandsstedet.
Forinden havde Ellen Dahl i 1941 ladet område frede, og den fredning er en af de tre fredninger, der helt afgørende har sikret, at vi i dag har naturområdet Mols Bjerge.
I dag er det Naturhistorisk Museum som fortsat driver Molslaboratoriet, der er centrum for det fine naturområde.
Sommerhuset er i dag ejet af Morten Vilhelm Keller.
Kammerspil
’Sommerhuset på Mols’ tager sit afsæt i et døgn i sommeren 1946 i sommerhuset, hvor søstrene i en alder af henholdsvis 61 og 60 år mødes, hvor de er kommet til skelsår og alder og med fortid i bagagen, der har præget dem.
»Det er det indbyrdes og intense forhold mellem Elle og Tanne, som er motoren i ’Sommerhuset på Mols’. De mødes i en moden alder og kigger tilbage, diskuterer og konfronterer hinanden, og stærke følelser kommer i spil. Men de havde også en respekt og forståelse for hinanden trods deres forskellighed, stolthed og erfaring med livet,« siger skuespiller og stifter af Teater Udsyn, Nynne Karen Nørlund Steenild.
Hun er født og opvokset i Hornslet.
Adresseavisen fik lov til at følge arbejdet med et par scener i teaterstykket under prøverne på Kulturhotellet i Rønde.
Her betonede både skuespillere og instruktør, at det er relationerne de to søstre imellem, som interesserer dem og som kommer til udtryk i et døgn i sommerhuset. Det er ikke politisk debatteater om natur og biodiversitet i Nationalpark Mols Bjerge, der bliver udfoldet i ’Sommerhuset på Mols’.