Stor hæder til udstilling på Glasmuseet Ebeltoft

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design har netop præmieret soloudstillingen ’Stories to Be Told’, som netop nu kan opleves på Glasmuseet Ebeltoft. Udstillingen er skabt af Lene Bødker, én af Danmarks stærkeste og mest anerkendte glaskunstnere.

Artiklens øverste billede
Foto: Ole Akhøj

Glem alt om skrøbeligt, gennemsigtigt glas. Forestil dig i stedet en mytisk verden bestående af massive glasskulpturer i nøje iscenesatte rum, hvor lyset leger i værkernes overflader. En træstub, en brønd, en slange, en nøgle, en hånd. Så har du en idé om, hvad der venter dig, når du træder ind i Lene Bødkers seneste soloudstilling ’Stories to Be Told’ på Glasmuseet Ebeltoft.

Udstillingen, som netop er blevet præmieret af Statens Kunstfond, leder dig på en vandring fra mørket til lyset gennem fem rum med hver sin stemning. Fabulerende skulpturer, relieffer og væghængte værker fortæller på vejen historier om det at være menneske, om naturen, om skabelse, liv og død.

Glasmuseets direktør Mikkel Hammer Elming tiltrådte i januar i år. Det første projekt, den nye direktør har været med til at realisere på museet, er netop Lene Bødkers udstilling. Udstillingen åbnede i april sammen med udstillingen ’Come Fly with Me’ af Steffen Dam.

Glasmuseets direktør Mikkel Hammer Elming udtaler i en pressemeddelelse:

»Museets team af medarbejdere og frivillige er meget stolte over præmieringen. Statens Kunstfond kalder udstillingen for gribende, sanselig, smuk og tankevækkende. Fonden understreger, at iscenesættelsen fremhæver alt det essentielle i værkerne. Det er en meget præcis beskrivelse af vores ambitioner som kunstmuseum, så det bliver ikke meget bedre. Lene Bødker er en af landets allervigtigste glaskunstnere. Vi er glade for, at museets samarbejde med Lene rækker årtier bagud. Det har været en fornøjelse at skabe denne unikke kunstoplevelse med hende. Vi håber, at præmieringen får flere til at komme og opleve udstillingen, inden den lukker 30. december.«

Om Lene Bødker

Lene Bødker er født på Langeland i 1958. Hun er uddannet ved Danmarks Designskole i 1992. I 2007 modtog hun den prestigefulde Kanazawa Glass Award Grand Prize og i 2012 blev hun tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse. Lene Bødker har udført flere offentlige udsmykninger blandt andre på Politigården i Randers, LO’s hovedkvarter i København og Statkraft i Oslo, og hendes arbejde er blandt andet repræsenteret i samlinger på Designmuseum Danmark, Glasmuseum Hentrich, Düsseldorf (Tyskland), Victoria & Albert Museum, London (UK), Designcenter Ishigawa, Kanazawa (Japan), Musée des Arts Décoratifs, Paris (Frankrig), Holstebro Kunstmuseum og Glasmuseet Ebeltoft.

Statens Kunstfond begrunder præmieringen således:

»Stories to Be Told er en gribende, sanselig, smuk og tankevækkende udstilling af Lene Bødkers glaskunst på Glasmuseet i Ebeltoft. Lene Bødker modellerer intuitivt i ler og behandler i sit arbejde universelle filosofiske temaer knyttet til livet og døden. Hun opererer frit mellem det figurative, det formelle og det symbolske i sine værker, hvor naturen og menneskets forbundethed med denne spiller en gennemgribende rolle.

Modelleringerne støbes med cire perdue teknikken til massive glasværker, der bærer præg af håndens arbejde med leret og kontrasteres af efterfølgende bearbejdning som slibning, lette hug i overfladen med mejsel etc. Lene Bødkers stramt kuraterede udstilling er iscenesat på den mest overbevisende måde, der fremhæver alt det essentielle i værkerne og i glasset som materiale og skulpturel form.

Vægge og vinduer er sirligt dækket af transparente hvide tekstiler med regelmæssige foldninger, der danner lodrette striber og brydes af lyset, som gennemstrømmer ruderne og afslører mere glaskunst mellem rude og tekstil og som bader glasskulpturerne på de lette vandrette bordkonstruktioner i blødt filtreret dagslys. Bevægelsen gennem udstillingens rum er orkestreret med sikker fornemmelse for rytmisk variation i de tematiske sammenhænge og sammen med den meget fine lyssætning, der supplerer det naturlige dagslys, fremhæves Bødkers glaskunst på allerfornemste vis.”

ah

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.