Kom ind under overfladen på historien om Kolindsund

I en gratis omvisning kan du høre om de mange perspektiver og historier, som gemmer sig under overfladen på det tørlagte sund.

Artiklens øverste billede
Etableringen af kanalerne i Kolindsund var hårdt arbejde, og den 48 kilometer lange ringkanal blev gravet udelukkende med håndkraft af arbejdsmænd fra det meste af Djursland. Også arbejdsmænd fra Sverige og Tyskland deltog i det enorme projekt. Foto: Grenaa Egnsarkiv.

Interessen for udstillingen ”Kolindsund – søen, der deler vandene” på Museum Østjylland er stor. Siden udstillingen åbnede i juni har flere tusinde gæster oplevet den og foredrag og omvisninger i forbindelse med den, skriver Museum Østjylland i en pressemeddelelse.

I en gratis omvisning i udstillingen 6. december kan du lære mere. Kolindsunds historie er nemlig ikke kun fortællingen om en sø, der var engang. Det er også historien om, hvordan landskabet er formet af mennesker, og hvordan vores forhold til naturen har ændret sig gennem tiden.

I dag kaldes Kolindsund alt fra ”et naturskønt område” til ”en landbrugsørken”.

»Det tyder jo på, at natur som begreb ikke er helt enkelt at definere – heller ikke, når vi taler om Kolindsund. For hvad er egentligt natur? På omvisningen kommer jeg ind på nogle af de forskellige synsvinkler på naturen, og hvordan de gennem tiden har ændret sig. Her afspejler området i og ved Kolindsund ganske fint vores skiftede opfattelse af naturen,« forklarer museumsinspektør og tilrettelægger af udstillingen, Rikke Alsbjerg Schøning, der også er omviser 6. december.

Menneskeskabt

På omvisningen hører du også om Kolindsund som kulturlandskab. Det menneskeskabte Kolindsund, som kendetegner området i dag, danner på grund af sin inddæmning et net af veje og kanaler. Det tørlagte sund er også med sin markante bygningskultur udvalgt af Norddjurs Kommune som et særligt værdifuldt kulturhistorisk miljø.

»Kolindsund er ikke kun en diskussion om natur, men også en fortælling om landskabsdannelse, bygningskultur og store ambitioner, som kan ses i landet i dag,« fastslår Rikke Alsbjerg Schøning.

I ”Kolindsund – søen, der deler vandene” er et stort fokus på Kolindsunds aktuelle historie, hvor klima og spørgsmålet om fremtiden spiller en stor rolle.

På omvisning kan du derfor blandt andet høre fortællingen om, hvordan tørke og ekstreme varme vejrforhold kan få betydning for Kolindsund og fremtidens landbrug.

»Kolindsunds historie handler tit om vand, genoprettelse af søen, oversvømmelser og spørgsmålet om vand eller ej. Men det vil måske overraske, at Kolindsunds historie og fremtid også rummer tørke, som en af fremtidens udfordringer,« påpeger museumsinspektøren.

Ikke kun vand

Selvom det i år er 150 år siden tørlægningen af Kolindsund, så taler djurslændingene stadig om det sund, som ikke findes. Kolindsund deler ikke som i stenalderen Jyllands næse i to, men søen deler stadig vandene.

»Særligt i dag har emner som klima og natur fået endnu mere plads i diskussionen om Kolindsunds fremtid. Derfor mener vi, at det er vigtigt, at debatten nuanceres og åbnes mere op, og det er netop formålet med særudstillingen. Fortællingen og snakken om Kolindsund rummer meget mere end kun spørgsmålet om vand eller ej,« fastslår museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning.

Omvisningen er gratis, men kræver tilmelding på museumoj.dk.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

sra

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.