Fantasyfortælleren Eva Egeskjold bjergtog et par håndfulde ansatte hos Refurb – i arbejdstiden
Syddjurs Bibliotek afsluttede projektet ’Litteraturen på arbejde - læseglæde på arbejdspladsen’ med at invitere den lokale fantasyforfatter Eva Egeskjold, Femmøller, til at fortælle om sit forfatterskab i frokoststuen hos Hornslet virksomheden Refurb.
I 1970’erne var det ikke et særsyn, at arbejdspladserne var hjemsted for ’et møde med forfatteren.’
Den litterære genre ’Arbejderlitteratur’ opstod dengang, hvor arbejdererfaringer skulle frem, og litteraturen var et oplagt medium.
Begyndelsen af 70’erne var præget af konflikter på arbejdspladsen og vilde strejker. Arbejderne sagde nej til rationaliseringer og belastende akkorder, og litteraturen kunne dokumentere modstanden mod uretfærdige vilkår.
Kunsten skulle være engageret og politisk mobiliserende. Den skulle vise, at velstandssamfundet ikke var lykken for alle. Forfattere som John Nehm, Per Larsen, Grete Stenbæk Jensen, Benthe Østrup Madsen m.fl. var blandt de, som fik udgivet romaner, der fik prædikatet ’Arbejderlitteratur’.
Litteraturen skiftede i takt med nye tider, og arbejdspladslitteraturen og traditionen med at invitere forfatterne ud på arbejdspladsen sygnede stille og roligt hen.
Bøgerne ud på arbejdspladsen
Syddjurs Bibliotek, sammen med Syddjurs Egnsteater, de to suverænt største kulturelle fyrtårne (et politiker- og embedsmandsudtryk) i kommunens kulturpolitik, der ikke har afsæt i politikernes skrothandlerlogik, har i 2022 skabt læseglæde og inspiration til læsning ude på arbejdspladsen.
Det er sket med hjælp fra Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre, som har givet et tilskud på hele 40.000 kr. til ’Litteraturen på arbejde - læseglæde på arbejdspladsen’.
Hvis ikke læserne kommer forbi biblioteket, så kommer vi ud til dem på deres arbejde, har været filosofien.
Syddjurs Bibliotek tog fat i virksomheden Refurb i Hornslet, der har en særlig virksomhedskultur, hvor det normale har vide grænser. Her har biblioteket i efteråret etableret en udlånssamling og afholdt læsearrangementer.
Ikke en lige linje
Som afslutning havde Syddjurs Bibliotek forleden inviteret den lokale fantasyforfatter Eva Egeskjold, Femmøller, til at fortælle om sit forfatterskab til de medarbejdere, der ville være med.
Et par håndfulde var mødt op i frokoststuen, og de mødte en yderst veloplagt Eva Egeskjold, som egentlig er uddannet arkitekt, men helt tilbage fra de unge år har haft en faible for den fantasiverden, som fantasylitteraturen tilbyder.
Mange af medarbejderne havde på forhånd givet udtryk for interesse for fantasy-genren og efter en del aktiviteter, hvor bibliotekets formidlere har inspireret og læst op, var det oplagt at gribe fat i denne interesse, synes bibliotekar Sussi Gadmar, Syddjurs Bibliotek.
»På den måde fik vi bundet en rigtig fin sløjfe på projektet og vist, at biblioteket er mere end samlingen af bøger - biblioteket er også aktiviteter og arrangementer, hvor man bl.a. kan møde professionelle forfattere og andre foredragsholdere,« forklarer Sussi Gadmar, som har været bibliotekets udfarende kraft.
Eva Egeskjold blev mødt af et hold interesserede tilhørere, hvoraf enkelte ikke selv er i stand til at læse. Alle sad med flapperne slået ud, og der udviklede sig undervejs en helt naturligt ping-pong dialog med forfatteren.
»Der går ikke en lige linje fra, at man drømmer om at skrive sin første roman, og så at den rent faktisk bliver til virkelighed,« lød det fra Eva Egeskjold, som efterhånden har et righoldigt forfatterskab bag sig.
Ikke mindst serien om ’Næslandet’ på i alt fire bøger har fundet sine læsere. Den første ’Næslandet 1 - Legenden om Querqus Skjoldet’ udkom i 2011.
I 2014 genudgav hun romanen fra eget forlag, Andersen & Vig, og udgav herefter de tre efterfølgende bind i serien.
Børnebogsserien, ’Brødre af Blodet’, hvis fem bind alle udkom samme dag i 2016, samtidig med den engelske udgave, var noget af en kraftpræstation.
Tilhørerne lyttede ekstra meget, da Eva Egeskjold fortalte, hvordan hun ’plotter’ sine bøger og giver sine personer deres navne. Nærmest en leg med tinsoldater på gammeldags vis, lod hun forstå.
I fantasy-genren præsenteres vi for et særligt univers, hvor der findes overnaturlige væsner, magi og trolddom, og hvor det gode er i kamp mod det onde.
Der er både magtkampe, magi, sære væsner, svigt, venskab og kærlighed i Eva Egeskjolds univers.
Eksempler på temaer man ofte finder i fantasy: Overgangen fra barn til voksen, kærlighed og venskab, frihed, krig og magt, dannelsesrejsen, det gode mod det onde.
Rynker på parnasset
Eva Egeskjold er ivrig rytter og kommer meget rundt i Mols Bjerge. Naturen og landskabernes form er også en motor for hende i skriveprocessen.
»Jeg kan ikke leve af mit forfatterskab, så derfor kan jeg ikke bare være den disciplinerede kunstner, der sætter mig til at skrive klokken otte om morgenen og til langt ud på eftermiddagen. Jeg skriver på alle mulige tidspunkter, når der er lejlighed til det, også om natten.»
Hun afslørede, at hun i øjeblikket er i gang med en bestillingsopgave, en julefortælling, der har rod i Molslandet, og som kommer i 2023.
Fantasygenren er ikke comme il faut alle steder på det litterære parnas, men Eva Egeskjold føler, at der er bevægelse og ikke bliver rynket på næsen på samme måde som tidligere.
En anmeldelse i Weekendavisen var fx. et blå stempel.
De par håndfulde tilhørere på Refurb, der benyttede en time af deres arbejdstid til at møde forfatteren, gik glade derfra og med lyst til at læse Eva Egeskjold, lod de forstå til Adresseavisens udsendte.
»Når vi ved, at 15-17 procent af voksne danskere aldrig læser, så er det oplagt at forsøge om nogle af de tiltag, der gennem årene har været lavet for børn med succes, kan tilpasses og bruges til voksne for at øge læselysten,« forklarer bibliotekar Sussi Gadmar, der ikke vil afvise, at der kommer lignende muligheder i det nye år.