Egnsteatre spiller en aktiv og vigtig rolle i lokalområdet

Egnsteatrene er en succes, som løfter flere og flere opgaver og får mere og mere positivt samspil med deres kommuner. Det konkluderer en analyse fra Aarhus Universitet

Artiklens øverste billede
Dette års store forestilling fra Syddjurs Egnsteater, SOMMERHUSET PÅ MOLS, var et kammerspil baseret på forholdet mellem den ukendte forfatter Ellen Dahl og hendes verdensberømte storesøster Karen Blixen, og deres tilknytning til Ellens sommerhus Lille Strandkær, der ligger i Mols Bjerge. Foto: Bibi Berge

En ny analyse fra Center for Kulturevaluering på Aarhus Universitet viser, at landets egnsteatre er aktive medspillere i deres hjemkommuner. Samtidig spiller de en vigtig rolle i den nationale scenekunstpolitik. Det fortæller universitetet i en pressemeddelelse.

Center for Kulturevaluering på Aarhus Universitet har i samarbejde med Limfjordsteatret og Bornholms Teater gennemført en analyse af rammevilkårene for egnsteatrene. Særligt for dem er, at de både modtager støtte fra staten og fra kommunerne og derfor skal forholde sig til to forskellige kulturpolitiske rammesætninger.

»Rapporten viser, at egnsteatrene er en succes, som løfter flere og flere opgaver og får mere og mere positivt samspil med deres kommuner. Vi ved, at egnsteatrene gør en forskel for den lokale trivsel og sammenhold,« udtaler teaterchef fra Bornholms Teater, Jens Svane Boutrup.

Syddjurs Egnsteater

I Syddjurs har vi haft et egnsteater siden 2009, som holder til på KulturHotellet i Rønde. I starten var der udelukkende tale om forestillinger for primært børn og unge, men senere formåede teatret at integrere voksenteater. Teatret fik i 2009 sin egnsteaterbevilling som børne- og ungdomsteater, men fra 1. januar 2021 blev teatrets profil udvidet til at være børne-, ungdoms- og voksenteater.

Fra starten har Syddjurs Egnsteater været ledet af Hege Tokle, som dog fratrådte posten tidligere i år. I den forbindelse udtalte hun til Adresseavisen:

»Særlig stolt er jeg naturligvis over, at vi i 2009 fik status som egnsteater i Syddjurs og derved navneændring til Syddjurs Egnsteater, men i særdeleshed, at vi med trilogien Hjerterum (2014-2018) og forestillingerne Heksejagten (2020-2021), begge dybt forankrede i Djurslands lokalhistorie, satte Syddjurs på landkortet og tiltrak publikummer fra hele landet. Men også, at vi hvert år sørger for, at børn og unge i kommunen får tilbudt teaterforestillinger gennem skolen og på den måde når et publikum, vi ellers ikke ville kunne nå.«

Syddjurs Egnsteater viser to-tre egenproducerede forestillinger om året samt en række gæstespil. Forestillingerne spilles både på KulturHotellet, men også på skoler og institutioner i kommunen. Nogle af de små egenproduktioner drager desuden løbende på turné rundt omkring i landet.

Foruden vores forestillingerne tilbyder teatret også sommerskole og teaterundervisning samt workshops for skoler og virksomheder.

I dag er Elisabeth Hübener konstitueret teaterleder.

Rapporten viser, at egnsteatrene er en succes, som løfter flere og flere opgaver og får mere og mere positivt samspil med deres kommuner

Jens Svane Boutrup, teaterchef Bornholms Teater

Udfordret af krav

Af analysen fremgår det, at egnsteatrene samlet set har en god og tæt samarbejdsrelation til den eller de kommuner, de hører hjemme i. Der er en gensidig forståelse for, at egnsteatrenes vigtigste opgave er at levere scenekunst af høj kvalitet. 

I følge Aarhus Universitet dokumenterer rapporten dog også, at de mindste af landets egnsteatre er udfordret af øgede krav og udhulede bevillinger. De øgede krav kommer både fra kommunerne, der forventer, at egnsteatrene leverer mere end teaterforestillinger, og fra staten, der især har sat fokus på en øget professionalisering i forhold til blandt andet strategi og afrapportering. 

Teaterchef fra Bornholms Teater, Jens Svane Boutrup, siger:

»Rapporten viser, at egnsteatrene er en succes, som løfter flere og flere opgaver og får mere og mere positivt samspil med deres kommuner. Men den peger også på, at de små teatre i ordningen, der bor i fattige kommuner, har svært ved at udvikle sig eller risikerer helt at falde ud af ordningen. Det er nødvendigt, at staten påtager sig et større ansvar for at sikre lokal teaterproduktion i hele landet. «

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.