Kom tæt på historier og perspektiver på Kolindsund
Der er gratis omvisning i særudstillingen om Kolindsund på Museum Østjylland.
Engang var Kolindsund Jyllands største sø. I dag er området et langstrakt kulturlandskab indrammet af de kanaler, der fra 1872-1878 blev udgravet – med håndkraft!
Men selvom søen for længst er væk, taler vi stadig om sundet.
Besøg særudstillingen Kolindsund – søen, der deler vandene og hør om de mange perspektiver og historier, som gemmer sig under overfalden på det tørlagte sund.
Museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning viser rundt i udstillingen på Museum Østjylland torsdag 26. januar. På omvisningen hører du historien om Kolindsund som kulturlandskab. Det menneskeskabte Kolindsund, som kendetegner området i dag, er nemlig på grund af sin inddæmning, net af veje og kanaler og ikke mindst sin markante bygningskultur udvalgt af Norddjurs Kommune som et særligt værdifuldt kulturhistorisk miljø.
»Kolindsund, der stadig i folkemunde kaldes ”sundet”, fortæller nemlig ikke kun historien om den sø, der var engang. Sundet fortæller også danmarkshistorie om indvinding, eksport, konflikter, særlovgivning og om livet på landet. Derfor er Kolindsund mere end blot jord, men et kulturlandskabet fyldt med historisk værdi,« understreger museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning, en af de to tilrettelæggere af særudstillingen.
Kolindsund har gennem historien været et spejl af den tid, vi lever i og af vores forhold til den natur, som omgiver os. Da Kolindsund blev tørlagt, var menneskets forhold til naturen under forandring. Industrisamfundets nye videnskaber og teknologi realiserede 1800-tallets store landvindingsprojekter, og man kunne nu tilpasse naturen til menneskets behov. Det meget vandholdige landskab stod i vejen for ekspanderingen af landbruget.
»Kolindsund, som vi kender det i dag, er skabt i en tid, hvor muld var det nye guld. Vandet blev derfor betegnet som ”skadeligt” og jorderne som ”vandlidende”. Vandet måtte derfor fjernes, så man kunne få mere af den livsnødvendige landbrugsjord,« forklarer museumsinspektøren.
Omvisningen er gratis, men man skal tilmelde sig på forhånd på museumoj.dk.
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
sra