'Hilsen til Lucas og Helmer' - hør en efterkommer fortælle om den lokale modstandsbevægelse
Lise Baastrup, hvis mor, morbrødre og morfar var en afgørende del af modstandsgruppen Hornslet Gruppen, fortæller om modstandsgrupperne på Djursland i Huset i Pindstrup .
Den 6. marts 1945 fandt der en nedkastning sted tæt ved Agri Bavnehøj under særmeldingen ’hilsen til Helmer’.
Klokken 22.05 lettede et B 24 bombefly med amerikansk besætning fra basen Harrington i England og nedkastede tolv containere cirka klokken 01.30, der blev modtaget af folk fra Ebeltoft, Grønfeld og Tirstrup.
Almindelige danskere, der passede deres daglige dont, men som efterhånden var blevet trætte af at være danskere i et land, som blev regeret af den tyske besættelsesmagt.
Grupperne fra Ebeltoft og Tirstrup skulle efter-følgende skaffe containere og faldskærme af vejen, mens Grønfeld-folkene tog sig af ’godset’. Også grupper fra Vistoft og Tved deltog siden i arbejdet med fordelingen af det.
Disse ganske almindelige danskere (Husk på, at modstandsbevægelsen kun bestod af cirka 2 pct. af den danske befolkning) kæmpede en kamp, som blev bemærket hos de allierede og var medvirkende til, at Danmarks anseelse efter 2. verdenskrig på trods af Samarbejdspolitikken ikke led et afgørende skibbrud.
Mød en efterkommer
Det er er historier som ovenstående, som lokale modstandsgrupper under krigen med base i Hvidsten, Hornslet og Pindstrup var involveret i.
Lise Baastrups mor, Pie Baastrup Frandsen, var sammen med sin far og sine to brødre aktiv i modstandsgruppen Hornslet Gruppen - en pendant til den mere berømte Hvidsten Gruppen.
Hornslet Gruppen arbejdede tæt sammen med Pindstrup Gruppen.
Hornslet Gruppen blev etableret i sommeren 1943 som en af de første modtagegrupper i Danmark.
Det var byens lægefamilie, Baastrup Thomsen, der sammen med faldskærmsmanden Ole Geisler, med dæknavnet Aksel, fik englændernes organisation, SOE, til at nedkaste våben på egnen.
Special Operations Executive (SOE) var en hemmelig britisk efterretnings- og sabotageorganisation stiftet af Winston Churchill, som var oprettet i 1940. Organisationen skulle koordinere modstandsarbejde og sabotage i de tyskbesatte områder.
Hornslet Gruppens arbejde fik stor betydning for modstandsbevægelsen i Danmark, men det fik også store menneskelige konsekvenser for deltagerne.
For fem unge Hornslet borgere kostede det livet. Tre blev bundet til en pæl henrettet med en skudsalve i Ryvangen, de to andre ved skudepisoder andre steder i Danmark.
Fredag 20. januar fortæller Lise Baastrup om de forskellige modstandsgrupper i datidens lokale miljø.
Det er sker i Huset i Pindstrup, byens tidligere fagforeningskontor, som nu er hjemsted for ugentlige aktiviteter for ældre borgere i byen og lokalområdet.
Arrangementet begynder klokken 14.