Syddjurs Egnsteater jagter nu afløser for energibundet Hege Tokle med lynets hast
Aprilfestivalens tilbagevenden til Syddjurs Kommune 21.-23. april 2023 rykker tættere og tættere på. Derfor er der logik i, at Syddjurs Egnsteater er på udkig efter en ny leder af teatret som afløser for energibundtet Hege Tokle som stoppede som leder i september sidste år.
Hun dansede på vulkaner for den selvejende institution Syddjurs Egnsteater i 13 år, Hege Tokle, 54, men sidste år takkede hun af efter at have gjort sit regnebræt op.
»På et tidspunkt skal jeg videre, og det samme skal Syddjurs Egnsteater. Vi går hver til sit på det helt rigtige tidspunkt,« lød det fra Hege Tokle ved afskeden 1. september 2022.
Siden da har Syddjurs Egnsteaters administrator, Elisabeth N. Hübener, været konstitueret som teaterleder, men nu søger teateret en ny chef og kunstnerisk leder.
Syddjurs Egnsteater har været egnsteater siden 2009. Økonomisk bliver der ikke slået til søren med pengene.
Den nuværende egnsteateraftale mellem Syddjurs Kommune og Syddjurs Egnsteater er 4-årig og gælder frem til december 2024.
Syddjurs Kommune yder årligt et produktions- og driftstilskud til den selvejende institution Syddjurs Egnsteater på 2.780.000 kroner, som staten delvis refunderer.
Af tilskudsmidlerne skal teatret afholde husleje på 350.000 kroner årligt for brug af KulturHotellet på Hovedgaden i Rønde. Ejendommen deles med husets andre brugere, bl.a. Kulturskolen og en række lokale foreninger.
Udgiften til huslejen er berettiget til refusion fra staten.
Jeg er blevet behandlet godt i Syddjurs, men det har været lidt tungt ind imellem.
Brugtvognsforhandlerlogik
»Jeg er blevet behandlet godt i Syddjurs, men det har været lidt tungt ind imellem,« erkendte Hege Tokle ved sin afgang.
Dermed løftede hun også sløret for, hvordan kunstneriske ambitioner og lousy lokalpolitisk brugtvognsforhandlerlogik til tider har gjort det svært. Det er ikke mange lokalpolitikere, der i tidens løb har brændt for Syddjurs Egnsteater. Det har mere været efter devisen: »Det er da et fint kulturtilbud.« - og det har så været det.
»Der har været en manglende forståelse for, hvad et egnsteater er og hvad det kan. Især i starten. Det er flot, at en landkommune som Syddjurs vil have sit eget egnsteater, men af og til har det også skortet på den politiske opbakning. Så har vi også måttet kæmpe med de gamle kommunegrænser, når vi skulle spille ude på skolerne: »Jamen, her gør vi sådan og sådan,« lød det i de første år,« sagde hun til Adresseavisen, da hun takkede af.
Hun fremhævede, at forståelseskløften fra forvaltning og politikere til Syddjurs Egnsteater især er kommet til udtryk, når det har handlet om økonomi.
»Det er fint, at man har en forventning, at jeg som teaterleder fundraiser penge. Men det har jeg skullet gøre sideløbende med, at jeg satte en forestilling op. Du kan ikke fundraise til en forestilling, der kører. Forestillingen er ren drift, mens fundraising har med nye projekter at gøre.«
»Fondstilskud får vi kun, når vi laver projekter, som vi gjorde på Hjerterumstrilogien. Og til Heksejagten, (spillet på Møllerup Gods, red.) var daværende kulturminister Mette Bock (LA) så venlig at kvittere med et beløb, 250.000 kroner, hvis jeg husker rigtigt.«
Klar, parat, start
Forventningerne til en ny leder er specificeret således i jobannoncen:
»Du har stor kunstnerisk erfaring og er kunstnerisk visionær. Du har erfaring med ledelse af et teater og/eller scenekunstneriske projekter. Du er en opmærksom og involverende leder både kunstnerisk og i forhold til personalet. Du har et nysgerrigt engagement ift. lokalområdet og -befolkningen. Du er opsøgende og ser potentialerne i tværkunstneriske og tværsektorielle samarbejder lokalt, nationalt og internationalt.«
Der er ansøgningsfrist 9. marts 2023, og ansættelsesstart er ’snarest muligt’.
Ansættelsesudvalget består af forpersonen, næstforperson samt et bestyrelsesmedlem med scenekunstnerisk og kulturpolitisk erfaring. Til første samtale vil teatrets administrative leder også være til stede.