Hør eksperternes anbefalinger til Kolindsunds fremtid

Projektgruppen Grenåens Opland fremlægger resultatet af flere års beregninger, målinger og undersøgelser.

Artiklens øverste billede
Med mere nedbør i fremtiden og højere grundvandsstand, skal der enten pumpes mere vand væk fra Kolindsund – eller også skal vi leve med, at de drænede områder bliver mere sumpede og ikke længere kan dyrkes. Foto: Museum Østjylland

Stormflod og tørke, stigende have og hede somre. 

Der er mange forestillinger om, hvad Kolindsund kan betyde for klimasikring af Grenaa og fremtidens landbrug. Men hvordan ser det ud, når eksperterne kigger på målingerne? Det giver projektgruppen Grenåens Opland gode bud på, når der onsdag 22. marts er foredrag og dialog i Kolind+ om fremtidens Kolindsund, skriver Museum Østjylland i en pressemeddelelse.

Aftenen begynder med en historisk introduktion til Kolindsund og nogle af områdets mange spændende fortællinger. Det tager museumsinspektørerne Tina Bjerregaard og Rikke Alsbjerg Schøning sig af, og de er begge tilrettelæggere bag den aktuelle særudstilling på museet i Grenaa, Kolindsund – søen, der deler vandene.

»Kolindsund fortæller ikke kun lokalhistorie. Området og dens historie er også en afspejling af danmarkshistorien med afvandingsprojekt, arbejderkonflikt, øget blik for natur og nu også klima. Det er derfor, at Kolindsund er så interessant,« pointerer Tina Bjerregaard.

Konklusion ligger klar

Grenåens Opland, der denne aften løfter sløret for mulige scenarier for fremtidens Kolindsund, er et tværkommunalt projekt, der i længere tid har arbejdet med klimasikring af det store vandsystem, der forgrener sig på Djursland. Efter flere år med beregninger, målinger og undersøgelser er projektet nu afsluttet, og anbefalingerne til kommunerne ligger klar.

»Klimasikring kan ikke bruges som argument for at retablere Kolindsund, i hvert fald ikke i den nuværende situation. Udvikler vandstandsstigningen i Kattegat sig mere dramatisk end prognoserne spår, ændrer forudsætningerne sig, og så kan Kolindsund godt komme i spil,« konkluderer hydrolog og projektleder Steen Ravn Christensen fra Syddjurs Kommune.

Mere vand

Steen Ravn Christensen, geograf Bettina Melchiorsen og vandløbsingeniør ved Norddjurs Kommune Jens Gregersen har i gruppen arbejdet med projektet Grenåens Opland. De fortæller denne foredrags- og dialogaften om resultaterne efter seks års arbejde med Grenåens opland og de mange bække og åer, der løber gennem landskabet.

»Vi får mere vand i fremtiden, og det kræver plads. Projektets resultater skal gøre det lettere at beslutte, hvor og hvordan vi parkerer eller blokerer for vandet i fremtiden, men det kan blive svært at tilgodese alle. Målet er at klæde politikerne på til at finde den mest optimale strategi for samfund og borgere,« fastslår vandløbsingeniør ved Norddjurs Kommune, Jens Gregersen.

I løbet af foredragsaftenen vil der være mulighed for at stille spørgsmål til projektgruppen og høre nærmere om både land, vand og fremtid. Til den gode snak serveres kage og kaffe. 

Arrangementet er et samarbejde mellem Museum Østjylland, Norddjurs og Syddjurs kommuner.

Billetter til aftenen kan købes på museumoj.dk.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

sra

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.