Gin og globetrottere: En fortælling om utæmmelig rejselyst

Syddjurs Bibliotek og Museum Østjylland inviterer til en aften med fortællinger om rejselystne danskere.

Artiklens øverste billede
Rasmus Havmøller var en aktiv jæger i den siamesiske jungle, og han skød flere krokodiller, sambohjorte og tigere under sit ophold. Få flere eksotiske fortællinger fra den lokale eventyrers liv i Siam til foredraget på BMA - Maltfabrikken. Foto: Ebeltoft Byhistoriske Arkiv

Hvordan er det at være født med lyst til at rejse ud, opleve eksotiske himmelstrøg og lære fremmede kulturer at kende? Og det tilmed i en tid hvor folk sjældent kom uden for landets grænser. 

Det får du nogle gode bud på, når Syddjurs Bibliotek og Museum Østjylland onsdag 29. marts inviterer på en aften med fortællinger om danskere, der i begyndelsen af 1900-tallet trodsede normer og traditioner og rejste ud for at opleve mere, end hvad lille Danmark kunne tilbyde. 

Hør denne aften historien om lokale Rasmus Havmøllers eventyrlige liv i Siam, det nuværende Thailand og hør også om andre danskere med udlængsel, der rejste ud i verden på jagt efter eventyret. 

Det er historikerne Lea Glerup Møller og Martin Mauritzen, der i samarbejde med bibliotekar Thomas Meyer fortæller på Maltfabrikken. 

Foredraget byder på historien om flere rejselystne end Rasmus Havmøller fra Egsmark. En af Rasmus Havmøllers kolleger fra ØK i Siam var O.A. Ascanius, som ses her, og han beskrev sin rejse og sit ophold inde i junglen i bogform, da han efter mange år vendte hjem til Danmark. Foto: Ebeltoft Byhistoriske Arkiv


»Aftenens hovedperson er Rasmus Havmøller, der i 1914 drog fra søvnige Egsmark til det for mange ukendte og eksotiske Siam – et fjernt land med en kultur, en tro og et klima, der var helt anderledes end det danske. Det har helt sikkert vakt stor opsigt på den tid,« fortæller Lea Glerup Møller. 

Alt godt fra Siam

Det daværende Ebeltoft Museum fik i 1940 mulighed for at udstille Rasmus Havmøllers forunderlige samling fra det gamle Thailand. Samlingen havde han møjsommeligt opbygget under sin udstationering for ØK, og den tog han med sig, da han og familien efter en del år rejste hjem til Ebeltoft. 

Samlingen rummer jagttrofæer, religiøse genstande, våben og musikinstrumenter. 

De mange eksotiske genstande er nu efter en omfattende renovering af museet ved at blive geninstalleret i de rum på Juulsbakke 1, hvor genstandene har været udstillet siden 1940. Udstillingen genåbner 6. maj. 

Danskere i udlandet har ofte et stærkt sammenhold. Sådan var det også i Siam omkring 1920’erne, hvor man for eksempel fejrede store højtider som jul og nytår sammen. Foto: Ebeltoft Byhistoriske Arkiv

En aften uden malaria

Fortællingen om Rasmus Havmøller står ikke alene denne aften. Bibliotekar Thomas Meyer er også dykket ned i faglitteraturen og fiktionen og har fundet det bedste af det bedste om globetrottere, opdagelsesrejsende – og gin – gennem tiden. En tur til eksotiske rejsemål kræver dengang som i dag naturligvis et godt glas gin og tonic til at holde humøret højt og malariamyggene på afstand. 

»Selvom gin faktisk ikke virker mod malaria, var der for 100 år siden masser af kinin i tonicvandet, og det slog malariaparasitterne ihjel,« smiler historiker Lea Glerup Møller og tilføjer: 

»Og der, hvor vi rejser hen denne aften, er der masser af malariamyg!«

Billetter til aftenen kan købes på museumoj.dk.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

sra

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.