Lokale kunstnere udstiller i natursceneri af høj karat i Kolindsund
Forberedelserne til det, der kan blive en årlig tradition i Kolind, er i fuld gang. Initiativtagerne med skulptør Ingolf Steffensen i spidsen håber, at mange kunstnere vil medvirke med et eller flere værker på Kunststien i Kolindsund i seks uger i juni-juli.
Sommerfesten i Kolind får en ny start i år.
Den ugelange fest for alle aldre begynder ved Kanopladsen søndag 11. juni, hvor der bliver officiel indvielse af en ægte debutant i byen ved Sundet, en 2.6 kilometer lang Kunststi.
Ruten går fra Kanopladsen og videre hen til og ad Sundvejen, hvor Kolindsunds åbne landskaber og vidder tager sig allersmukkest ud. Undervejs på Sundvejen passeres højbroen, ’Den Hvide Bro’, Dæmningen og videre over Kanalen til det tidligere halmvarmeværk, nu under navnet Kraftværket Skatehal hjemsted for unge som udfolder sig på løbehjul, skateboard, BMX og rulleskøjter.
Kunstruten slutter ved Kolind by.
Det handler for os om at vække kunstnernes interesse og få dem overbevist om, at de her får en enestående mulighed for at blive set af mange mennesker
Kunstnere kom frit frem
Det er Kolind Handelsstandsforening, Pumpelauget og kunstner Ingolf Steffensen, projektleder i foreningen ’På Sporet’, som står bag en lignende kunstrute i Grenaa Plantage, der er gået sammen om den nyeste aktivitet i Kolind.
De mangeårige frontkæmpere i forskellige foreninger i Kolind, Jens Ove Nielsen og Bent Nielsen, yder også som altid vægtige bidrag.
»Vi synes, det var oplagt at skyde sommerfesten i gang på en ny måde i år, og derfor blev ideen født med at lave en Kunststi i det Kolindsund, som fylder så meget i byens historie,« siger brugsuddeler Bjarke Mikkelsen, som har overtaget formandsposten i Kolind Handelsstandsforening.
I Stenalderen var Kolindsund en del af et sund mellem Grenaa og Randers Fjord. Landhævning og tilsanding ved Kattegat efterlod en ca. 2 m dyb sø. Et aktieselskab påbegyndte landindvinding i 1872, og under store økonomiske og tekniske vanskeligheder blev kanaler og veje færdige i 1880.
Skulptør Ingolf Steffensen, manden bag ’Svanen’ på det lille torv overfor Letbanestationen og ligeledes værket, som pryder indgangen foran Kolind+, har indvilget i at være primus motor for den kunstneriske del.
»Jeg håber på, at vi kan samle 40 kunstnere fra hele Djursland, som i de seks uger vil udstille på Kunststien. Det kan være med malerier, skulpturer og keramik,« siger Ingolf Steffensen, der snart fylder 74.
Ingolf Steffensen understreger, at der ikke bliver skelnet mellem amatører og professionelle kunstnere.
»Det handler for os om at vække kunstnernes interesse og få dem overbevist om, at de her får en enestående mulighed for at blive set af mange mennesker.«
Er der kun 20 kunstnere som melder sig klar, få de pågældende mulighed for at udstille flere værker på ruten.
Oplagt udstillingsvindue
De udstillede værker kan ses på kunstruten i Sundet fra 11. juni til 23. juli.
Herefter flytter udstillingen til Plantagen i Grenaa, hvor endnu flere kunstnere vil byde ind med værker.
»Der bliver tale om et oplagt udstillingsvindue, fordi Kolindsund netop i juni og juli besøges af ekstra mange mennesker,« siger Jens Ove Nielsen, der har lovet at hjælpe til med en masse praktiske ting, når de forhåbentligt mange værker skal placeres og finde fodfæste i Sundet.
Syddjurs Kommune har støttet med næsten 50.000 kroner. Pengene er øremærket primært til transport og kranhjælp, udgiftsposter som fylder meget på budgettet.
»Når vi inden længe har aftalerne med kunstnerne på plads, kan vi gå i gang med grovplanlægningen af Kunststien. Vi har talt om at benytte nogle af de tomme butikker i byen til udstillinger i de seks uger, og vi har også planer om at få opstillet plader i Sundet, hvor de malende kunstnere kan stå og gøre det, mens folk går forbi,« siger Ingolf Steffensen.
Han har i et stykke tid været i kontakt med flere kunstnere, som har sagt ja til eller udvist interesse for at få en plads på Kunststien.
»Men budskabet er, at vi gerne rækker ud til alle kunstnere på Djursland med en forventning om, at de vil være med,« siger Ingolf Steffensen.