Djursland under besættelsen
I et foredrag vil historiker og museumsinspektør Simon Ryvang True blandt andet fortælle om, hvordan modstandsaktiviteten voksede fra 1943 og frem.
Onsdag 29. marts kl. 19 kan man høre historiker og museumsinspektør ved Museum Østjylland Simon Ryvang True fortælle om, hvordan de fem krigsår bød på en hverdag på trods, forretningseventyr, tyske militærbebyggelser, der stadig er synlige i landskabet i dag, og en passiv modstand i fuldt dagslys, der siden skulle blive til en yderst aktiv modstand i det skjulte.
Djurslands placering som opland til Randers og Aarhus gjorde, at modstandsaktiviteten voksede fra 1943 og frem. Modtagegrupper i ly af mørket, landmænd der stillede deres lader til rådighed, og vognmænd der turde fragte det illegale gods til byerne for at sikre sabotørerne slagkraft, risikerede alle livet for at bekæmpe besættelsesmagten.
I Grenaa blev der oprettet en flugtcentral, der flere gange blev afgørende for, at jagede modstandsfolk slap uskadte til Sverige. Resultatet blev gentagne besøg og razziaer af Gestapo, der, som tiden gik, blev mere og mere hensynsløse i deres metoder, og hævnede sig mod dem, der forbrød sig mod besættelsesmagten.
Foredraget afholdes på Aarhus Stadsarkiv på Dokk1, og er arrangeret af Historisk Samfund for Århus Stift.
Entré. Tilmelding nødvendig på post@historisk-samfund-aarhus.dk.
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
gs