Frivillig ildsjæl fra Mygind har plantet 122 Folkeskove på 10 år

Den århusianske skovrejsnings-NGO Growing Trees Network har i 10 år formidlet danskernes donationer til Folkeskove i Danmark og nu også skovprojekter i Sydamerika og Afrika.

Artiklens øverste billede
At plante træer i en ny Folkeskov er et hit for både børn og voksne. Pressefoto

I maj 2013 stiftede Lars Heiselberg Vang Jensen, der bor i Mygind ved Lime og er en kendt figur for sit store frivillige engagement i Ådalsområdet, og Kim Nielsen NGO’en Growing Trees Network med en ambition om at få plantet en million træer i løbet af tre år i Danmark. Det sker ved hjælp af donationer fra virksomheder, fonde, foreninger og private, og et samarbejde med offentlige og private lodsejere, der lægger jord til.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Stifterne er glade for, at deres oprindelige ønske om, at folk og virksomheder i Danmark ville støtte de nye Folkeskove og løfte i flok, er gået i opfyldelse.

»Det har I nu flot gjort i 10 år,« konstaterer Kim Nielsen & Lars Heiselberg Vang Jensen. 

Indsatsen har i Danmark alene betydet plantning af flere millioner træer på arealer til Folkeskove. Nøgleordene for de nye Folkeskove er klima og CO2-reduktion, beskyttelse af rent drikkevand, biodiversitet og nye rekreative områder.

»Vi ved som samfund, at udfordringer med rent drikkevand, biodiversitet og klima kalder på, at vi i hele verden får rejst ny skov til glæde for lokalbefolkningen, biodiversiteten og os som verdenssamfund.«

Med den øgede opmærksomhed på klima, miljø og biodiversitet er der fart på. Den første Folkeskov blev plantet og indviet 13. maj 2013 ved Beder-Malling, og her ti år senere er det blevet til 122 Folkeskove i alle egne af Danmark med cirka 3,2 millioner træer på cirka 1000 hektar. Yderligere 15 Folkeskove er på vej i indeværende år. 

47 af Folkeskovene blev til via TV2/DN TV-indsamlingen ”Danmark planter træer” i 2019. 

Danva, der er vandsektorens brancheorganisation, ønsker Growing Trees Network tillykke med jubilæet og med den massive indsats for at beskytte drikkevandet ved hjælp af skovrejsning: 

»Plantning af ny skov er en af de måder, vi beskytter grundvandet på – nu og for fremtiden. Og indsatsen bliver ikke mindre vigtig af, at vi samtidig med at skærme drikkevandet mod nedsivning af miljøfarlige stoffer opnår en betydelig CO2-reduktion og får nye rekreative naturoplevelser for borgerne,« siger formand for Danva, Lasse Frimand Jensen. 

Løst anslået støvsuger skovene 12.000 tons CO2 i gennemsnit per år fra atmosfæren set over 100 år, og dette tal er hastigt stigende i takt med at der plantes flere Folkeskove. I efteråret 2023 har især danske virksomheder sikret er der kan plantes yderligere 15 Folkeskove. 

Konceptet i Growing Trees Network hviler på samarbejde. Virksomheder, fonde og private donerer træer, mens Growing Trees Network finder egnede arealer til nye Folkeskove i samarbejde med vandværker, kommuner, Naturstyrelsen, skoler, kirker og private lodsejere. Indvielserne fejres altid med taler, sang og håndplantning af træer, som er med til at give borgerne ejerskab. 

Fejringen af 10 år med Folkeskove i Danmark, fejredes 13. maj i Aarhus Kommune hvor den første Folkeskov blev indviet med håndplantning af træer 13. maj 2013. 

Også i Sydamerika og i Afrika har Growing Trees Network projekter i samarbejde med lokale aktører. Her er skovene desuden med til at forbedre lokalbefolkningens økonomi og levevilkår. 


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.