Rønde er bestemt ikke gået af Lave
En på alle måder aktiv Rønde-borger gør sit foreløbige regnebræt op i ny bog, hvor det er en salig glæde at læse om en mand, der er gået ind i sin tid med det formål at styrke fællesskabet.
»Der er altid opgaver at løse. Der er altid mål at nå«
Det har fra de tidlige ungdomsår været et motto, som har fulgt Torben Sloth Lave, 78, både i arbejds- og fritidslivet.
Den aktive herre, der egentlig er molbo, er aktuel med erindringsbogen ’Mit liv i 8410 Rønde. Perioden 1965-2023’.
Han har tidligere udgivet ’En Molbos historier’, og det gav ham lyst til også at folde sine år i Rønde ud på skrift.
Opfordringer har det ikke skortet på, fortæller han.
»Jeg fik mange tilkendegivelser fra mennesker, der have læst ’En Molbos historier’, at de kunne nikke genkendende til mange af de historier, som jeg kommer ind på i bogen. Identifikationen, har jeg erfaret, er en stærk faktor, når man læser lokalhistorie,« siger Torben Sloth Lave.
En engageret mand
Torben Sloth Lave er uddannet elektriker.
En stor del af arbejdslivet har han tilbragt på Flyvestationen i Tirstrup, som han levende fortæller om i erindringsbogen. Uddannelsen som sergent i flyvevåbnet formede ham på mange måder med gode lederegenskaber, som han senere i livet har været en flittig bruger af.
Sideløbende engagerede han sig i alle sider af samfundslivet fra lokalpolitik over menighedsrådsarbejde til amatørteater og til et væld af tjanser i foreningslivet - både i bestyrelser og som aktiv håndboldtræner i samfulde 15 år.
»Jeg havde en lærer i skolen, som forklarede os, at hvis ville have noget til at ske, måtte vi selv engagere os og forsøge at påvirke tingene. En opfordring, som jeg tog til mig og har arbejdet efter siden da,« siger Torben Sloth Lave.
Kig lige ned til træning
Det stod slet ikke skrevet nogetsteds, at Torben Sloth Lave skulle engagere sig som håndboldtræner i TRIF.
Han havde aldrig selv spillet, da sønnen Bents håndboldtræner Egon Sørensen spurgte ham, om han ikke kunne tage med smådrengeholdet til kamp den kommende søndag, fordi Egon Sørensen selv skulle i ilden på samme tidspunkt for TRIFs herrehold.
»Min erfaring med håndboldspillet var yderst beskeden. Jeg var ofte i Rønde Hallen for at se min søn og hans hold spille, og jeg kørte tit med holdet til udekampe, men det var så også det,« fortæller Torben Sloth Lave.
Egon Sørensen var dog ikke i tvivl om, at Torben Sloth Lave kunne løfte opgaven, og sådan gik det til, at han pludselig var hjælpetræner for sønnens hold.
I fællesskabet udvikler den enkelte sig. Den enkelte styrker fællesskabet. Fællesskab gør det muligt at løse opgaverne.
Forskellige træner- og lederkurser hjalp ham til at forstå håndboldspillet og den træning, som lå bag spillernes udfoldelse i kampe.
15 år blev det til i en periode, hvor håndboldspillet fyldte meget i TRIF.
Torben Sloth Lave nåede endog selv at spille håndbold på klubbens oldboyshold i en periode.
Det gav ham en bedre fornemmelse for spillet selv at entrere banen.
»Det hjalp mig til bedre at forstå, hvor jeg skulle sætte ind med den træning, jeg selv forestod,« fortæller han i erindringsbogen, hvor han også fortæller om sine principper for holdudtagelse. Han gjorde fra start gældende, at alle skulle være med, men til de rigtige kampe. Det på papiret dygtigste skulle levere, når TRIF skulle møde stærke hold. De spillere, der ikke på samme måde havde flair for spillet, fik modsat mulighed for at få en god oplevelse mod mindre dygtige hold. Et smukt og inkluderende lederprincip.
Hip til kommunen
Torben Sloth Lave sad med i forretningsudvalget i Rønde Distriktsråd i perioden 2013 - 2021.
Det lærte ham, at tålmodighed er en dyd. Især, når Syddjurs Kommune er med inde over.
»Adskillige gange har jeg deltaget i møder ledet af en ekspert/konsulent, kommunen havde hyret til at løse en opgave og medvirke til løsninger. Næsten altid ender det i gruppearbejde, hvor problemer og relevante emner bliver listet op på gule posters og indsamlet af mødelederen. Jeg føler, at der herefter intet er sket. Man orienterer aldrig mødedeltagerne om resultat eller konsekvens af mødet.«
»Efterhånden undlod jeg, som andre, at bruge min fritid på disse møder,« noterer forfatteren lakonisk.
Fællesskabet
Torben Sloth Lave er generelt et positiv gemyt, erfarer man via læsningen.
Drivkraften har aldrig arrigskab eller en tro på, at han har været den bedste til at bidrage med mulige løsninger i de fora, som han været engageret i.
Han summer smukt sine erfaringer op i dette fine bonmot:
»I fællesskabet udvikler den enkelte sig. Den enkelte styrker fællesskabet. Fællesskab gør det muligt at løse opgaverne.«
’Mit liv i 8410 Rønde. Perioden 1965-2023’ kan købes hos Bog & Idé Rønde. Den er skrevet af en pen, som fortælleglæden oser ud af.
Det er ikke det dårligste udgangspunkt, når der skal fortælles frit fra leveren, så modtagerne også synes, det er interessant.