Frank Bonderøv gjorde friskolebørn klogere på biodiversitet

Biodiversitet og gyvelrydning var på programmet for Feldballe Friskole på en helt særlig skoledag i Nationalpark Mols Bjerge sammen med Bonderøven.

Artiklens øverste billede
Under kyndig vejledning af Bonderøven fjerner elever fra Feldballe Friskole gyvel med bøjlesaks. Foto: Jonas Becher

Onsdag 10. maj var ikke en normal skoledag for 6.-8. årgang fra Feldballe Friskole. Her startede de på et længere projekt med temaet Biodiversitet. Temaet skulle sparkes i gang med manér. Denne onsdag havde skoleleverne ingen ringere end Frank Erichsen (også kendt som Bonderøven) som turleder og guide på nogle af Mols Bjerges fineste naturarealer ”Basballe-trekanten”. Lærerne fra Biodiversitetstemaet, Mette Keller, Sarah Rud Thomsen og Jonas Becher, havde arrangeret transporten som fælles cykeltur, en strækning på 7 kilometer – hver vej. 

De cirka 50 elever var således godt varmet op, da klaplågen smækkede bag dem ind til græsningsdyrene i den 67 hektar store hegning i Basballe-folden. De helårsgræssende dyr er de primære fastansatte naturplejere i projektet, men denne dag fik de hjælp af de 50 elever. De var til lejligheden bevæbnet med 12 ørnenæb og 10 bøjlesave fra Nationalpark Mols Bjerges værksted og blev instrueret af Frank Erichsen i rydning af gyvel, nemlig under jorden, så stubben ikke skyder igen. I en arbejdsom time fik eleverne klippet, savet, båret og samlet. 

Krisen skal løses lige her

Forinden havde Frank Erichsen vist eksempler på de særlige og truede arter, der findes i de velbevarede naturtyper, overdrev og kildevæld. Det er jo dem alle arealopkøbene, rydninger, indhegninger og græsningsdyrene i Mols Bjerge handler om. 

»Jeg ville gerne give de unge mennesker, der lige om lidt er voksne samfundsborgere, en positiv fortælling om vigtige naturarealer midt i biodiversitetskrisen. Den krise skal ikke løses på landbrugsarealerne, men lige her på sådanne fantastiske naturarealer, som for eksempel Den Danske Naturfond i de senere år har købt op og ejer – i al evighed. Og løsningen kræver viden og indsats. Eleverne fik her begge dele – med ben, ører og håndkraft,« siger Frank Erichsen i en pressemeddelelse. 

Nationalpark Mols Bjerge var mere end glade for samarbejdet. Arealerne i Basballe-folden er ejet af Den Danske Naturfond samt flere private lodsejere, mens Nationalpark Mols Bjerge står for den daglige drift, aftaler med dyreholdere, formidling og overvågning af de sjældne arter. 

»I hovedsagen er det græsningsdyrene, der skal holde højt græs, buske og træer nede, men vi supplerer med mennesker i naturpleje. En af Nationalparkens fantastiske frivilliggrupper rydder gyvel manuelt – på levesteder for sjældne og sårbare arter, hvor vi ikke vil bruge maskiner,« siger seniorkonsulent Jens Reddersen fra Nationalpark Mols Bjerge. 

Han understreger, at Nationalparkloven er født med en forpligtelse til at arbejde med borgerinddragelse og frivillighed – på alle planer. »Derfor har vi i forvejen en stor grejbank, som vi med glæde og jævne mellemrum låner ud til grupper som nu Feldballe Friskole, der gerne vil opleve Basballeprojektets store naturværdier og samtidig yde en naturplejeindsats,« siger Jens Reddersen. 


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.