Jeg har Birthe Kjær i hundrede watt'er stereo - i hørerøret

Refrænsangerinden, der i 1971 hoppede direkte ind på Dansktoppens førsteplads med debutsinglen Arrivederci Franz, er still going strong. Fredag giver 72-årige Birthe Kjær koncert på Fuglsøcentret med sit store Feel Good Band.

Artiklens øverste billede
Birthe Kjær fik i 2018 hele Smuk Fest publikum i Skanderborg til at »g til bal uden trusser«. Fredag spiller hun og hendes Feel Good Band på Fuglsøcentret.

»Men jeg har Supertramp/I hundrede watt’er stereo - i hørerøret,« synger Michael Hardinger på originaludgaven af nummeret ’Walk, Mand!’.

I koncertsammenhænge har Hardinger imidlertid haft for vane at erstattet Supertramp med Birthe Kjær.

Et udtryk for anerkendelse af sangerinden fra en decideret Chuck Berry rocker.

Birthe Kjær, i dag 72 år, har holdt karrieren kørende siden slutningen af 1960’erne. Hun voksede op med sin fire år ældre søster i et Aarhus hjem, hvor faderen spillede harmonika, og hvor man ofte musicerede. Teatret lærte Birthe Kjær at kende gennem moderen, der arbejdede på Aarhus Teater og modtog fribilletter til familien.

Arrivederci Franz

Forældrene bakkede op om datterens tidlige musikinteresse, men der var aldrig tale om noget pres hjemmefra. Som 11-årig begyndte hun at deltage i amatørkonkurrencer og traf herigennem to jævnaldrende drenge, der spillede harmonika og guitar. De dannede Sunshine Trioen, hvor hun fik sin debut som 12-årig og optrådte gennem fem år.

Det lykkedes Birthe Kjær at spare penge sammen til et klaver, der gjorde det muligt for hende at modtage musikundervisning. Efter sin realeksamen fik hun en læreplads i Arbejdernes Spare- og Lånekasse i Hadsten, som hun forlod i 1968, da plade- og forretningsmanden og popsangeren Johnny Reimar tilbød hende en kontrakt. Gennembruddet kom samme år med debutsinglen Arrivederci Franz, der røg ind på Dansktoppens førsteplads.

Siden da har hun ikke set sig tilbage og formået at skabe sig en karriere bestående af lige dele pop, viser, jazz, revy og teater.

Hammer på

I de senere år har hun fået lov til at folde musikken ud med sit store Feel Good Band med kapelmester Ronnie Flyvbjerg som musikalsk mastermind.

Bandet består af rytmegruppe (guitar, bas, trommer og tangenter), 3 blæsere samt 2 korpiger, i alt 9 personer, så der er volumen på.

Det bliver der også fredag 18. juni, når Birthe Kjær har bandet i ryggen på Fuglsøcentret.

Repertoiret spænder helt fra starten i 1968 af Birthe Kjærs karriere med syng med sange som ’Arrivederci Franz’, ’Pas på den knaldrøde gummibåd’, ’Sommer og sol’, og ’Tennessee Waltz’

Og selvfølgelig maler de Byen rød. Sammen med korpigerne bliver der også sunget forskellige medleys sammensat af danske såvel som udenlandske grandprix sange. Det hele bliver blandet med evergreens fra Birthe Kjærs album ’Smile’, som hun udgav i 2011, med sange som ’Such a night’ og ’Slow boat to China’.
Læs også

Del artiklen