Carsten Nørgaard. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Carsten Nørgaard. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Debat: Nationalpark Mols Bjerge inviterer …

Af
Carsten Nørgaard

Søskrænten 26

8400 Ebeltoft:

"Det er dejligt at se, at Nationalparken nu inviterer os alle til at komme og se, hvilken unik mulighed der er for ikke bare at se nogle smukke bygninger, men også se mulighederne for at få et attraktivt besøgscenter på toppen af hele området, nemlig Kalø Gods med ”Karlsladen” og ”Jagtslottet”. Et helt igennem en fantastisk mulighed for at vise Mols-området frem i unikke og mindeværdige rammer. Bygninger, som staten ejer og skal vedligeholde og som snart står helt tomme.

Her er invitationen fra Nationalparken:

 • Rundvisninger i Besøgscenter Karlsladen og på Jagtslottet ved Kalø Gods
 • Mødested: Besøgscenter Karlsladen, Grenåvej 14, 8410 Rønde
 • Man kan booke sin tur på www.nationalparkoutdoor.dk
 • Datoer: 29. juni, 3. juli, 10. juli, 17. juli, 24. juli, 31. juli, 7. august, 14. august, 21. august, 31. august, 28. september, 26. oktober og 30. november
 • Klokken: Alle ture fra kl. 14-15.30
 • Pris: 50 kroner

Jeg vil gerne her opfordre Nationalparken til at inkludere selve Godset i rundvisningen. I det mindste de dele der ikke er i brug længere. På denne måde vil alle – inklusiv Nationalparkens ledelse - få en forståelse for, hvad det er de arbejder imod i deres forsøg på, at bygge på stranden.

De unikke muligheder

Tidligere i år, skrev jeg et debatindlæg med overskriften ”Det unge brudepars store dag”

( http://syddjurs.lokalavisen.dk/laeserbreve/2019-03-31/-Debat-Det-unge-brudepars-store-dag-4454097.html )

Hvor jeg skrev om de muligheder der er for hele området:

 • -Jagtslottet bliver eventområdet (bryllupper, firmaarrangement, velgørenhedssamlinger m.v.). Med øverste etage som udsigtsstedet for alle, også turisten der kommer forbi. Slotskroen står for forplejningen her.
 • -Godset indrettes som besøgscenter med lille café drevet af Slotskroforpagteren. Hvilke flotte rammer vil det ikke være for turisterne. Outdoor virksomheder får til huse på Godset, så de kan tilbyde deres ture, m.v. samlet. Al deres udstyr er der plads til i de tilstødende bygninger. Godset og Jagtslottet forbindes med en trægangbro.
 • -Den gamle kostald indrettes til lejrskole og undervisningslokalerne er på Godset.
 • -Karlsladen skal have en selvstændig funktion, som kan fortælle historien om hele Kalø Gods og dets bygninger, idet Nationalparkformidlingen lægges på Godset, som er attraktiv året rundt (opvarmet).
 • -Slotskroen renoveres og kan holde åben året rundt.
 • -Kampmannhuset indrettes til udstilling om Kalø Slotsruin og i øvrigt tilbageføres indretningsmæssigt, som da det blev bygget i respekt for Kampmanns bygning.

På denne måde bruger man de unikke bygninger til noget, som har værdi og som turister virkelig vil sætte pris på og vi sparer det fredede område nede ved stranden ved Kalø Slotsruin for overgreb – til glæde for både naturelskere og for de mange, der ønsker at bibeholde den hyggelige stemning, der findes der; et åndehul fra tidens stress og konstante forandring.

Et unikt miljø, som vil blive ødelagt af et stort beton og glasbyggeri, som ingen turister vil huske 14 dage efter de har været der. Her vil Jagtslottet og Godset være mange klasser over i deres hukommelse og på deres mange ferieminder."

Publiceret 25 June 2019 14:45