Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Debat: Ta’ familien med ud og se ødelæggelsen af Kalø Slotsruin

Af
Flemming Kattrup

Strands Havvej 18

Knebel:

"Museum Østjylland inviterer til en sådan tur den 2. juli.

Håber museumsfolkene foruden den historiske ligeledes bringer den kritiske sans med, for her har man ved planlægningen af det vandaliserende, pop-moderne stålskelet glimret ved sit fravær mht. kritik.

Selv Naturstyrelsen ved en Peter Brostrøm ønskede en indvendig, udefra usynlig trætrappe, men RealDania med de penge, Naturstyrelsen aldrig har, betingede sig at stå for udformningen, hvis de også skulle betale.

Det blev så et vindende projekt af en nyudklækket dansk arkitekt med det gyselige, historieødelæggende resultat, vi ser i dag.

”Historiens vingesus” er ødelagt og fornemmelsen af de ”historiske hændelser” findes vist kun i Museum Østjyllands skamrosning før gåturen.

Men selvfølgelig, når formanden for Rønde Distriktsråd, en kendt byrådskandidat og en do. bogudgiver falder på halen og imponerende udtalte, at det da var et fantastisk projekt, for deres børnebørn var da henrykte over dels at kunne futte op og ned ad trappen og dels at kunne se næsten hjem fra toppen, imens de voksne så havde et par rolige fri-stunder.

Som en arkitekt og chefkonsulent i NIRAS udtrykte det:

Anlægget ændrer fundamentalt på oplevelsen af selve ruinen. Det nye anlæg er højere end tårnet, og fylder effektivt huller i tårnet ud. Tårnets profil er en helt anden nu end før. Set udefra er det, der før var kig ind til tårnets indre, fyldt ud af et massivt og tungt virvar af trapper og ramper.

Men det allermest sørgelige er næsten, at noget af magien er forsvundet. Gyset ved at kigge gennem gitteret ned i ”fangehullet” er væk. Erstattet af den mere ordinære glæde ved at gå op ad en trappe og nyde udsigten. Stik imod ambitionen”.

Publiceret 26 June 2019 09:30