Debat: Besøg Vadehavscentret og tænk anderledes

Af
Christine Andersen

Marsk Stigs Vej 3

8400 Ebeltoft:

"HP Stenbak Jensen forslår, at kritikere af planen for et velkomstcenter til Nationalpark Mols Bjerge skulle besøge Vadehavscenteret, og så tror han at sådan en vil vi også have.

Nej, tværtimod. Vi besøgte Vadehavscenteret med gode venner sidste år, og indrømmet, det er flot. Men vi blev endnu mere sikre; vi synes IKKE, man skal lave sådan noget ved Kalø.

Vi skal have noget anderledes. Mindre end en times kørsel fra Kalø ligger Kattegatcenteret ved Grenaa, og i den modsatte retning Naturhistorisk Museum og Moesgaard i Aarhus. Der er allerede store betonbyggerier nok med alle de informationer, animationer, visualiseringer og interaktive skærme, man kan ønske sig. Ifølge Krak tager det kun ca. 2 timer og 15 minutter at komme fra Kalø til selve Vadehavscentret. Så der er rige muligheder for at se en digitaliseret verden.

De steder er ikke billige, hverken for kommunen eller de besøgende. Der er brug for at tænke i helt andre baner, hvis turister ikke skal synes, at én er nok, fordi de ligner hinanden. Først og fremmest skal man finde ud af, helt præcist hvad der er brug for af praktiske faciliteter – toiletter, spisesteder for medbragt madpakker, og en fornuftig café med familiepriser. Der er plads til den slags ved Karlsladen, bygningen er flot, og er en del af stedets historie. Når staten rykker ud af Kalø Gods ville der være god plads til faciliteter og en café i en autentisk herregårdlænge. Det har man gjort med stor succes, bl.a. i England. Det passer også med, at man har ført naturen tilbage til 1700-tallet.

Gården ved Strandkær passer også ind i sine omgivelser. Det fungerer nu som mødested og informationscenter, og kan forbedres til en brøkdel af, hvad nybyggeri vil koste. Der er allerede foredragslokaler og meget andet i området, f. eks ved Kulturhotellet i Rønde eller Fuglsøcenteret. Det er ikke fair at konkurrere med dem og ødelægge den store frivillig indsats, der er investeret i dem.

Vil man ud i naturen, skal der selvfølgelig være rene toiletter og steder, man kan få kaffe og lidt at spise, og finde kort og informationer. Men det må gerne være stille, så gæsterne kan se, lugte og høre den ægte natur lige udenfor døren. Lad dem bruge deres fantasi, som man gjorde i museer før i tiden, uden en masse visualiseringer og dyr teknik. Det sidste nye er ikke altid bedre end gennemprøvede metoder. Turister kan få apps på deres smartphone, hvis de ikke kan undvære det digitale! Men det stjæler tid fra turen i det fri og oplevelsen af den ægte vare. Der er i forvejen talrige levende guides til gåture og andre aktiviteter for dem, der har brug for vejledning på stedet.

Der er god plads til skiftende, relevante udstillinger både i Karlsladen og ved Strandkær. Gerne lidt ’hands on’ med ægte ting fra naturen. Men der findes allerede rigelig med udstillinger af kunst og musiksteder i området. Kunstneriske fortolkninger hører hjemme i gallerierne og værksteder. I naturen skal man lytte til lærken, tudsernes parringssang om foråret og Exmoorponyernes vrinsken... Man skal se med egene øjne på havet, himmelen, planterne og dyrene.

Der er IKKE brug for en dyr prestigeprojekt, bare fordi andre har sådan en. Det koster millioner at opføre og vedligeholde. Vi kan ikke blive ved med at få millioner og atter millioner af EU- og UNESCO-penge, hvis der bliver for mange centre, der ligner hinanden. Så skatteyderne – os, de lokale – kommer til at hænge på det, og hvor tit vil vi egentlig besøge sådan et sted?. Derfor kan bygninger sagtens være både smukke og spændende, gerne med deres eget særpræg, men de skal helst være i pagt med egnens særlig natur."

Publiceret 16 August 2019 12:30