Morten Siig Henriksen. Foto: Syddjurs Kommune

Morten Siig Henriksen. Foto: Syddjurs Kommune

Debat: Mere bureaukrati til kommunerne og straf til i forvejen udsatte familier

Af
Morten Siig Henriksen (SF)

byrådsmedlem i Syddjurs Byråd:

DEBAT "Hvis man gerne vil bevare det gode julehumør, er det en dårlig idé at læse de nyeste bekendtgørelser, der bliver sendt fra Christiansborg. Socialdemokratiet, DF og den daværende VLAK-regering har nemlig indført en lov, der fratager børnepengene til forældre med børn, der kvartalsvist har mere end 15 procent fravær i folkeskolen.

Det var en del af ghettopakken, som regeringen og højrefløjen indførte formentlig for at komme de muslimske opdragelsesrejser til livs. Men som med så meget andet lovgivning, har det også utilsigtede konsekvenser. I dette tilfælde rammer loven de svage og udsatte familiers pengepung. Det vil skade skole-hjemsamarbejdet. Det vil skade forholdet mellem børn og forældre. Og så har det formentlig ikke den store effekt på skolefraværet.

Men der må da i det mindste være penge at spare? Det er der heller ikke.

Det nyeste skøn lyder, at besparelsen på børnepengene fra august i år og frem til udgangen af 2022 vil løbe op i samlet 105 millioner kroner. Men udgifterne til øget sagsbehandling forventes samtidig at øges til i alt 289 millioner kroner. Prisen for at gøre de svageste familier endnu fattigere løber altså op i en sum af 184 millioner kroner. (kilde: https://www.weekendavisen.dk/2019-47/samfund/en-kostbar-affaere)

For godt og vel et år siden kunne man ellers høre den daværende minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, turnere rundt med et budskab om at ville afbureaukratisere for fire milliarder i det offentlige. Det mente hun sagtens man kunne. Mindre bøvl og færre regler, ønskede den daværende regering sig. Desværre blev der aldrig fremlagt beregninger på det.

Jeg håber, at Socialdemokratiet og resten af højrefløjen dropper den rigide sanktionering. Brug hellere pengene på at hjælpe børnene."

Publiceret 10 December 2019 11:30