Kari Baklund. Arkivfoto

Kari Baklund. Arkivfoto

Debat: Lad os vise lokalsamfundssind

DEBAT "Nu har vi i snart et par uger udvist samfundssind. Vi er blevet hjemme. Vi holder afstand, og vi vasker hænder og spritter af i noget, der minder om en uendelighed. Der er nogle vittige hoveder, som mener at vi i øjeblikket har en unik chance for at redde verden ved at sidde hjemme i sofaen og se fjernsyn. Det sker nok aldrig igen…

Jeg vil gerne slå et slag, at vi også viser lokalsamfundssind.

Nogle af os har fået tvangslukket vores virksomheder - lige da vi gik og glædede os til det store ryk ind i påskeferien. Andre må gerne holde åbent, men oplever stor nedgang i omsætningen, fordi vi alle sammen holder lidt igen, og ikke lige har tankerne på nye møbler, nyt tøj eller nye sko…

Det er kritisk, og der er udsigt til, at mange lokale virksomheder har det svært og må måske dreje nøglen om inden længe. Mennesker vil miste deres arbejde og vores bybillede kan ændre sig dramatisk med tomme butikker. Det er der ingen, der ønsker. Det er her, at vi kan vise lokalsamfundssind.

Lad os love hinanden, at vi handler i butikkerne lige i nærheden i den kommende tid. Drop nethandlen resten af året – med mindre du handler i lokale butikkers netbutik.

Køb dit tøj, dine sko, dine briller og dine smykker i lokale forretninger resten af året.

Køb meget gerne varer fra de små lokale fødevareproducenter. De har det svært lige nu, hvor restauranter og cafeer er lukkede.

Køb alle de kommende fødselsdagsgaver i din egen by. Støt de lokale kunstnere og køb de smukke ting, som de laver. Ja, køb også dine julegaver, og gør det gerne allerede nu.

Spis ude – hjemme. Selvom vi måske ikke går så ofte ud at spise, så skal vi gøre det nu. Drop for en tid færdigretterne fra dagligvarebutikkerne. De skal nok klare sig: Nej. Køb take-away mindst en gang om uge fra en lokal restaurant. Når restauranterne får lov til at åbne igen, så giv dig selv og familien en ekstra tur i byen – måske en god frokost.

Når vi får lov, så er tiden også inde til at besøge det lokale museum, den lokale biograf og det lokale koncertsted.

Lokalsamfundssind er at lade dine penge arbejde i dit lokalområde. Vi har så mange fine fællesskaber, som det er værd at værne om. Staten hjælper nogle, og resten kan vi selv hjælpe.

Jeg synes, at ”lokalsamfundssind” skal være det nye sort.

#sammehverforsig

#lokalsamfundssind."

Publiceret 30 March 2020 10:30