Arkivfoto: Grethe Møgelvang Laursen

Arkivfoto: Grethe Møgelvang Laursen

Debat: Sådan får vi gjort rent og gang i hjulene

Af Grethe Møgelvang Laursen (DF), lokalformand i Syddjurs og kommende byrådsmedlem pr. 1. maj 2020:

DEBAT "Effekten af Corona-virus forventer vi udmøntes i en forbedret service igennem bedre rengøring på skoler, institutioner, plejecentre og andre offentlige steder, man bruger dagligt.

Statsminister Mette Frederiksen sagde på pressemøde mandag 6. april, at hun har bebudet fase 1 som er åbning af vuggestuer, børnehaver, specialtilbud, fritidsordninger og skoleklasser fra 0-5. klassetrin.

Ligeledes har Jacob Bundsgaard, formand for KL, bebudet i dag (8. april.2020) på et pressemøde, at han regner med at regeringen påtager sig de faktiske og fulde udgifter for den øgede rengøring som er påkrævet, for at man kan åbne landets institutioner og skoleklasser på en for børnene sikker måde.

Altså forstået således: kommunerne sender de ekstra udgifter videre til staten. Det er da et flot tilbud.

Her i Syddjurs Kommune vil der naturligt være nogle udfordringer med at få åbnet igen. Dels skal der være mere plads til børnene, og dels skal der igangsættes endnu mere omfattende rengøring hver eneste dag.

Til at løse udfordringen netop omkring rengøring, så har jeg en glimrende ide, som løser to vinkler på denne Corona situation.

1. Vi giver nogle af de arbejdsløse et lynkursus i at gøre rent og får dem hurtigt i arbejde igen

2. Vi får udført endnu mere og bedre rengøring efter de nye retningslinier, som staten har udstukket.

Begge del kræver flere hænder i arbejde.

Og regningen sender vi til staten i henhold til KL’s formands oplysning i dag, som den ansvarlige minister ikke modsagde.

Åbningen skal være forsvarligt for både børn og voksne og for at undgå yderligere smittefare, så er rengøring og afspritning et af de værnemidler, vi skal tage i brug.

Ligeledes kunne vi i nogen tid også ansætte lidt mere personale til at hjælpe de steder, hvor behovet er. For vi skal sikre os, at dem der nu lukkes ud i samfundet igen, ikke spreder smitte, og ikke selv bliver smittet med Corona-virus.

Det er mit håb at Jobcenter og den kommunale administration hilser min ide velkommen med at tilbyde, at ansætte de arbejdsløse, således at vi hurtigt kan få gang i hjulene igen, og dermed skabe vækst både lokalt og nationalt.

Disse skærpede krav om rengøring mv. er en national opgave, og staten betaler for dem.

Jeg vil for denne gang derfor undlade at komme med mit ofte stillede spørgsmål: Hvor skal pengene komme fra?

Vi opnår en sundhedsmæssig gevinst, aktivering af arbejdsløse og for en gangs skyld ikke et behov for yderligere finansiering fra vores slunkne kommunekasse.

Det er bare om at komme i gang."

Publiceret 10 April 2020 19:30