Jørgen Ivar Mikkelsen, byrådsmedlem for Venstre

Jørgen Ivar Mikkelsen, byrådsmedlem for Venstre

Debat: Syg virksomhedskultur skal genrejses - det er borgmesterens ansvar

Jørgen Ivar Mikkelsen (V), Syddjurs Byråd:

"Virksomhedskultur skal genrejses

- tanker på bagkant af det netop indgåede budgetforlig.

Der er styr på tingene i Syddjurs - Syddjurs er et sted folk gerne vil bo… Sådan har det været, og sådan skal det blive igen.

Syddjurs Kommune (SK) er en kæmpe virksomhed. Den måde omverdenen og ”kunder” oplever virksomheden på, er i høj grad afhængig af den virksomhedskultur, det lykkes at skabe og vedligeholde internt i virksomheden. Det er der skiftende opmærksomhed på i SK. Få, klare og entydige signaler fra ledelsen afstikker retningen for hele virksomhedens organisation – fra områdechef til servicemedarbejder og sygeplejerske.

Den sunde virksomhedskultur kan eksemplificeres gennem sagsbehandlingen af bygge- og miljøsager. Ved intensiv fokus og dygtig ledelse er det i SK, over en årrække, lykkes at sænke sagsbehandlingstider dramatisk samtidig med, at brugertilfredsheden er høj. Blot et eksempel – der er mange succeshistorier.

Vi har det seneste års tid set eksempler på en syg virksomhedskultur. Halv eller hel-tomme institutioner (Lindebo i Mørke, red.) har været bemandet som om de var fulde, og i forbindelse med budgetåbningen (Budget 2020, red.) kom det frem, at 12 boliger i Søhusparken ikke er i brug og midlertidigt kan lukkes med millionbesparelse til følge – hvorfor er det ikke sket noget før?

Få, klare entydige signaler er ikke tillægsbevillinger (ultimo 2018 og 2019) med efterfølgende kraftig økonomisk opbremsning. Det skaber usikkerhed i organisationen og tvivl hos medarbejderne om, hvad retningen er – virksomhedskulturen skrider. Virksomhedskulturen er kompleks og formes af en mængde faktorer, men ledelsens signaler er altafgørende – det er borgmesterens ansvar.

Venstre tager ansvar for at få ryddet op og få virksomhedskulturen tilbage på sporet, men vi er afhængige af, at den daglige ledelse, anført af borgmesteren, holder tømmerne stramme og får styr på signalerne."

Publiceret 24 April 2020 05:00