Jesper Yde Knudsen. Arkivfoto

Jesper Yde Knudsen. Arkivfoto

Debat: Der findes andre måder at forbedre styring og økonomistyring end at fyre direktionen, Kirstine Bille

Jesper Yde Knudsen, medlem af Syddjurs Byråd for Enhedslisten:

"Kære Kirstine Bille

Enhedslisten kunne ikke drømme om at stille sig på sidelinjen, vi stiller op til enhver forhandling, vi bliver indbudt til. SF har her valgt at holde Enhedslisten ude fra forhandlingerne for så nu bagefter at beskylde os for at stå på sidelinjen.

Læs mere: Debat: Enhedslistens fornemmelser for de nyttige idioter

Som du udmærket ved, deltog jeg konstruktivt i behandlingen af forslagene i Udvalget for Familie og Institutioner, hvor jeg også gik med til en lang række trælse forslag og på enkelte punkter foreslog, hvor man kunne finde endnu flere penge. Det mener jeg i den grad også, at jeg gjorde i Erhvervs og Beskæftigelsesudvalget, der er mit andet udvalg. Men jeg var som sagt ikke inviteret med til behandlingen af forslagene samlet.

Du skriver, at: “I forliget er det blevet lovet, at der ikke sker forringelser på skole- og dagtilbudsområdet.”. Det er rigtigt svært at tage alvorligt, når forliget indeholder nedskæringer på “puljen til bedre mad”, efteruddannelse, PPR og ikke mindst en reduktion på 2,9 mio. kr. på daginstitutionerne og en reduktion på 3 mio. kr. til skolerne. De to sidste reduktioner kan ydermere betyde, at vi mister ekstratildelingerne fra finansloven til skolerne og fra forliget om minimumsnormeringer til daginstitutionerne. Alene på daginstitutionerne kan forliget betyde, at de mister ca. 6,2 mio. kr.

Læs mere: Debat: Enhver idiot kan skære i velfærden! - Derimod kræver det stor indsigt og lederskab at styre og udvikle en kommune.

Jeg har på intet tidspunkt talt for, at vi ikke skal gribe ind overfor stigende udgifter, tværtimod. Det er et rigtigt trælst “stråmandsargument”.

Det der er min pointe, at når pengene fosser ud af kommunekassen på grund af manglende styring og økonomisk styring, så er det her hovedproblemet er.

Som medlem af Økonomiudvalget har du et stort ansvar for, at der ikke er taget hånd om det langt tidligere.

Når Enhedlisten, Dansk Folkeparti og Alternativet kan konstatere, at problemerne med manglende styring og økonomistyring fortsætter ind i 2020, mener vi, at vi er nødt til at undersøge, hvordan vi kan løse det problem. Ellers kan vi jo se frem til at dybe nedskæringer på velfærden fremover bliver en trist tilbagevendende begivenhed.

Debat: Syg virksomhedskultur skal genrejses - det er borgmesterens ansvar

Vi mener, at man er nødt til at analysere problemet omkring den manglende styring med inddragelse af hele byrådet og fagudvalgene, inden vi kan drage en konklusion.

Personligt tænker jeg, at en del af årsagen kan være en stærk centralisering af økonomistyringen, der muligvis har svækket følingen og forståelsen for de områder tæt på borgerne, man skulle hjælpe med at styre. Et eksempel er, at man i budgetmodellerne åbenbart ikke tog højde for at der var forskel i refusionsgraderne for førtidspensioner tildelt før og efter juli 2014. Men lad os nu se hvad der kommer ud af en eventuel undersøgelse.

Det er virkeligt deprimerende, at et medlem af Økonomiudvalget ikke kan forestille sig andre måder at forbedre styring og økonomistyring end at fyre direktionen.

Organisation: Syddjurs Kommune flytter lidt rundt på brikkerne

Men, Kirstine Bille, kom nu ind i kampen, stem for vores konstruktive forslag og hjælp med at finde en løsning på de reelle problemer."

Publiceret 25 April 2020 17:15