Jørgen Ivar Mikkelsen

Jørgen Ivar Mikkelsen

Debat: Flot scoring, Jan Fischer - desværre i eget net

Jørgen Ivar Brus Mikkelsen og Christoffer Pedersen, begge V-medlemmer, Syddjurs Byråd:

"Det er uundgåeligt at bemærke de udtalelser fra Socialdemokratiets udvalgsformand for Sundhed og ældre, Jan Fischer, som i Lokalavisen udtaler sig om kommunens økonomistyring. Jan Fischer skyder med skarpt mod direktionen, som han mener ikke har informeret nok om hvilke økonomiske udfordringer – ikke mindst hans eget udvalgsområde - igennem længere tid har stået overfor. Udvalgsformanden har derfor nu – må man forstå – bedt at få endevendt alt inden for sundheds-, ældre- og socialområdet med henblik på, at gå i dybden med, hvad der er gået galt og finde ud af hvilke ting, der kan gøres anderledes. Og det er vel også på tide, hvis det først sker nu.

Læs mere: Udvalgsformand om kommunens økonomistyring: Det er uacceptabelt

Christoffer Petersen

Christoffer Petersen

Der begynder da også at tegne sig et mønster, hvor særligt Socialdemokraterne forsøger at fralægge sig deres politiske ansvar for i stedet at skyde med skarpt mod administrationen i kommunen. Det ser ikke kønt ud.

Men er Jan Fischer mon egentlig klar over, at den kradse kritik som han fremkommer med vel hovedsagligt peger mod ham selv og hans partikollega på borgmesterposten, Ole Bollesen?

Læs mere: Debat: Syg virksomhedskultur skal genrejses - det er borgmesterens ansvar

Jan Fischer har fungeret som udvalgsformand i hele byrådsperioden, hvor de nævnte budgetoverskridelser har fundet sted. Og selvfølgelig er det belejligt at skyde skylden på direktionen, men samtidig er det meget forfejlet. Uanset hvordan man vender og drejer det, så er ansvaret for Syddjurs kommunes dårlige økonomi først og sidst – politisk.

Læs mere: Budget 2020: SF skærper kravene til, at kommunens ledelse kommer op på beatet

Som udvalgsformand har Jan Fischer haft alle muligheder for at kigge sin forvaltning over skulderen og stille de indsigtsfulde spørgsmål, der kan klæde SÆ-udvalg og byråd på i forhold til at tage de nødvendige beslutninger i tide. Men bemærkelsesværdigt er det, at Jan Fischers udvalg i forbindelse med det genåbnede budget var det eneste af de fem fagudvalg, som ikke kom i mål med den opgave de var blevet stillet i forhold til at finde besparelser indenfor eget område.

Udover at score selvmål, og forsøge at fralægge sig sit politiske ansvar som ansvarshavende på Sundhed- og ældreområdet, så skyder Jan Fischer ligeledes med skarpt mod Borgmesteren, som jo er den eneste politiker i kommunen, som er ansat på fuld tid.

Borgmesteren er som byrådets repræsentant den politiker, som har den daglige gang på rådhuset, og som har adgang til al den information, som han måtte efterspørge. Han er samtidig den, som har adgang til i dagligdagen at sætte en retning og sikre opfølgning på de økonomiske udfordringer, som kommunen er ramt af.

Så kære Jan Fischer. I stedet for at fralægge dig det politiske ansvar og skyde skylden på direktionen, så burde du kigge indad. For i virkeligheden er du her i gang med en skinmanøvre, hvor den skudsalve du fyrer af ganske vist rammer målet – men desværre i eget net."

Publiceret 30 April 2020 15:30