Foto: Carsten Nørgaard

Foto: Carsten Nørgaard

Debat: Keine Hexerei

Carsten Nørgaard, Søskrænten 26. 8400 Ebeltoft:

"Nu har der gennem en del år været diskussioner om kroen ved Kalø Slotsruin og den er blevet kaldt mange ting. Den har været et naturligt mødested for mange og manges sammenkomster, og det er da derfor heller ikke underligt, at flere end 6.000 mennesker skrev under på, at bevare den.

Naturstyrelsen så gerne kroen jævnet med jorden og i stedet for erstattet af et monstrum af et beton/glashus med en højde og bygningsareal, der langt overgår den nuværende bygning. Godt nok er det Nationalpark Mols Bjerge, der i sin tid har skabt denne hede drøm – men den deles af Naturstyrelsen. Måske fordi de så får lejeindtægter fra Nationalparken.

Hvad gør man så, når nu ikke det store byggeri på fredet arealer, som sågar er beskyttet af to danske og et EU lovforhold endnu ikke står og troner i landskabet?

Jo, man vælger at ændre begrundelsen for driften. Lige pludselig har Naturstyrelsen set lyset og forstår, hvor vigtigt det er at bevare historien, og derfor indfører man, ifølge Peder Kirk Iversen (PKI), Naturstyrelsen Kronjylland ideen at forpagtningen (PKI citat) ”svarer helt til den oprindelige tanke med stedet, da det i 1927 blev åbnet af Skovløber Niels Lund som en kaffepavillion.”: Keine Hexerei, nur Behändigkeit

Nå, men man kan jo også synes, at en modernisering af kro-funktionen kunne være på sin plads og i disse klima og økologitider, så kan en ægte lækker café med barrister kaffe, lækre frokostretter, som viser hvad Mols Bjerge, Mols og Djursland kan præstere indenfor den gode oplevelse være på sin plads. Det må både for Naturstyrelsen og især for Nationalparken være en måde at blåstemple vor natur på og håndteringen af den.

Hvad gør man så?

Jo, man vælger at lave kroen om til en forvokset pølsevogn/grillbar anno 1975 med tilhørende kantinepladser. En bøfsandwich med sovs, en flæskestegsandwich og en hotdog. Alt sammen til opskruede café-priser. Man skal ikke forvente Michelin stjerner på stranden, men man bør kunne forvente en god kvalitet, som afspejler området og det sunde valg og at stedet giver en hyggelig strand/saltvandsstemning og ikke min lokale grillbar i Viborg i 1975.

Man kan få den tanke, at Naturstyrelsen bevidst har villet undergrave kroens / caféens funktion?"

Publiceret 01 May 2020 13:00