Hardy Vinter. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Hardy Vinter. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Debat: Det er for ringe, Jan Fischer

Af Hardy Vinter, tidligere byrådsmedlem i Syddjurs Kommune - Søndermarken 51, 8560 Kolind:

"Kære Jan Fischer,

Jeg følger ikke lokalpolitik tæt mere; men mest af alt handler det jo mest om, at kommunen leverer ordentlige kerneydelser til borgerne. Naturligvis har jeg noteret mig, at der er vanskeligheder med økonomistyringen i denne valgperiode, hvorfor der nu skal spares. Der er rigtig mange ”Nice to have” aktiviteter i Syddjurs kommune. Lige nu skal jeg spare for en opremsning af disse, da jeg er mere optaget af, om der leveres på ”need to have”.

Selvom ældreplejen er blandt landets billigste/mest effektive, er der tilsyneladende ingen grænser for opfindsomheden, når der fortsat skal spares på ældreplejen. Det er ikke klædeligt for byrådet. Senest hører jeg ofte udsagn om den nye spare-opfindelse, - de ældres vasketøj.

I stedet for at hjemmehjælpen vasker tøj i de ældres egne vaskemaskiner i eget hjem, hænger det til tørre og lægger det på hylde, skal det nu afhentes i en bunke, køres langt på landevejen og efterfølgende afleveres i en usorteret bunke. Når tøjet kommer tilbage, er det tilsyneladende tilmed vasket i en usorteret bunke, så alle farver flyder sammen og der ses stadig 'bremsestreger' i undertøjet. Det er for ringe, Jan Fischer.

Udover at det er for simpelt, ulækkert og besværligt, er der så sparet noget væsentligt? Har det været drøftet i den fine Bæredygtighedsudvalg, at tøjet nu skal fragtes rundt på landevejene? Er løsningen anbefalet af den nye fine stilling, Bæredygtighedskoordinatoren?

For god ordens skyld, udover hvad jeg hører om fra forskellige sider, har jeg også dokumentationen fra min mor på 92 år, der klarer sig i eget hjem med hjælp fra nogle meget søde og energiske hjemmehjælpere (de må bare ikke ha` noget med vasketøjet at gøre mere).

Se også nedenstående beretning fra en ansat i Syddjurs hjemmepleje:

"Kan Syddjurs kommune være sig selv bekendt?

”Jeg kan & vil ikke være med længere!

Jeg ELSKER mit job i hjemmeplejen i Hornslet/Syddjurs kommune - jeg elsker mine kolleger og mine borgere.

MEN

Jeg kan ikke gøre mit job ordentligt og anstændigt længere. Det er jeg utrolig ked af, og det går mig rigtig meget på.

Hvorfor?

Fordi kommunen skal spare! Kommunen har brugt ALT for mange penge.

Punkt 1

Vi må ikke vaske tøj for borgerne længere - nej de får vasket deres tøj på vaskeri - kommunen betaler, fordi det er MEGET billigere på den måde, i fht hvis vi, som alligevel er i hjemmet, lige sætter en vask over. Og der går 14 dage til de får deres tøj igen, så de skal have undertøj osv til mindst 14 dage, plus uheld.

Punkt 2

Mange borgere har fået frataget deres træningstider - både i hjemmet og på de lokale centre.

Dvs forringet livskvalitet og dårligere fysik.

Punkt 3

Mange borgere har fået nedvisiteret 5 minutter på hvert besøg. Dvs at vi skal løbe (endnu) hurtigere - for besøgene tager jo stadig den samme tid.

Punkt 4

Køretiden er lig 0. Jo vist er køretiden, efter loven, 1 minut pr km. Meeeeen hvor er tiden til at komme til og fra bilen - hvor er tiden til at møde en traktor på vejen - hvor er tiden til et længe ventet toiletbesøg, eller tiden til at få fyldt sin vandflaske? Logge på diverse apps, læse og skrive journaler, kontakt sygeplejerske hvis nødvendigt.

Hvor skal jeg finde tiden til disse små ekstra ting, når tiden, i forvejen er barberet HELT ind til benet?

Punkt 5

Kørepengene bliver afskaffet - for nu skal vi cykle rundt - i al slags vejr.

Og kommunen har købt/leaset et vis antal biler, til de kolleger der kører på landet. Til fys & ergo mf. Fordi det er meget mere økonomisk bæredygtigt. + Tid til at finde plads til egen bil, hente kommune bil og aflevere igen før man har fri.

Punkt 6

Vi får snarligt nye vagtplaner, hvor vores 0 dage bliver inddraget. Dvs færre fridage og flere halve dage på arbejde, det vil sige, nogle uger 6 arbejdsdage på en uge

Jeg har den bedste vagtplan på nuværende tidspunkt.

Punkt 7

jeg bliver aldrig færdig, hvis jeg skal blive ved med at nævne i flæng.

HVOR ER FORNUFTEN HENNE?

Ja, jeg skal være loyal overfor beslutninger, der er vedtaget. Men hvad skal jeg gøre, når INGEN lytter???

Jeg vil SÅ gerne udføre mit arbejde. Men ikke på denne måde, når jeg ikke har min samvittighed med.

Kærlig hilsen en frustreret SOSU hjælper - som udelukkende har valgt mit job, fordi jeg ønsker at hjælpe andre mennesker. Og som ser en ære i at gøre en forskel, HVER dag.”

Publiceret 13 August 2020 16:30